Proljetna marenda

Na inicijativu Grada Malog Lošinja i Turističke zajednice Grada Malog Lošinja, a u suradnji sa Srednjom školom Ambroza Haračića iz Malog Lošinja i grupacijom Lošinj Hotels & Villas održana je simbolično na prvi dan proljeća ”Proljetna marenda”.

Proljetnu marendu je otvorio Gradonačelnik Grada Malog Lošinja Gari Cappelli pozdravivši sve sudionike marende, te naglasivši hvalevrijednu inicijativu Turističke zajednice Grada Malog Lošinja. Napomenuo je kako su trenutno na otoku Lošinju zanimanja kuhara i konobara deficitarna, ali upravo ta zanimanja imaju brojne mogućnosti i prednosti, s kojima se učenici moraju upoznati. Osim gradonačelnika, marendi su prisustvovali i dogradonačelnica Ana Kučić, direktorica Turističke zajednice Grada Malog Lošinja Đurđica Šimičić, ravnateljica škole Jelena Bralić, djelatnici škole, predstavnici Lošinj Hotels&Villas te predstavnici Udruge obrtnika Cres-Lošinj.

Učenici prvog, drugog i trećeg razreda naše škole, ugostiteljske struke (smjera kuhari i konobari), pripremili su za vrijeme trajanja velikog odmora marendu za tristotinjak svojih kolega. Marenda se održala na terasi ispred zgrade naše škole, a učenici su imali priliku doživjeti malo drugačiji veliki odmor i isprobati nesvakidašnja jela.

Tridesetak učenika su, sa svojim mentorima Ivanom Lukićem i Milanom Žunićem, sami sastavili jelovnik sa zdravim jelima koja su zatim pripremili i podijelili ostalim srednjoškolcima. Pripremi jela pridružili su se i priznati kuhar Adrijano Nikolić te predstavnici grupacije Lošinj Hotels&Villas Nenad Kraljić i Stjepan Stanša, kao i bivši učenici srednje škole, Nemanja Simić, Valentino Antoninić i Sandi Cvijić, koji danas rade u ugostiteljskim objektima grupacije Lošinj Hotels&Villas.

Od jela su se pripremala hladna, topla i slatka jela. Od hladnih jela pripremili su 3 vrste otvorenih sendviča (kozice, sir, šunka, vegetarijanski sendviči), marinirano povrće na žaru te salatu od peradi s povrćem i narančom, dok su kao topla  jela pripremili rižoto od šumskih lošinjskih šparoga i tikvice, tjesteninu s tunjevinom i slanutkom te savijaču od tri vrste povrća i sira.  Na kraju je poslužen slatki jelovnik od gratiniranih palačinki, košarica s voćem te fritula od jogurta s grožđicama koje je pripremao g. Zvonko Šalov.

Cjelokupni događaj je popraćen velikim oduševljenjem učenika, te će se ova inicijativa sigurno nastaviti i sljedećih godina, a sve u cilju promocije ovih deficitarnih zanimanja koja svakako imaju veliku budućnost na otoku Lošinju.

Kroz ovu manifestaciju želimo istaknuti vrijednost doručka kao najvažnijeg dnevnog obroka u ishrani mladih, a ovaj projekt je sastavni dio zdravstvenog odgoja-modula Živjeti zdravo” – istaknula je, između ostalog ravnateljica naše škole prof. Jelena Bralić.

Edukacija, ugodna radna atmosfera te druženje između djece koji sa svojim profesorima pripremaju marendu iskorak je u suradnji Turističke zajednice i srednje škole” – dodala je direktorica Turističkog ureda, gđa Đurđica Šimičić.

Grupacija Lošinj Hotels & Villas podržava ovu hvalevrijednu inicijativu jer smatramo izuzetno važnom suradnju s učenicima budući da su i mnogi od njih potencijalni djelatnici naših objekata” – izjavio je g. Dragomir Brkić, direktor hrane i pića.

Posebno mi je zadovoljstvo što se proljetna marenda održava upravo u školi te da u pripremi sudjeluju učenici jer je ovo jedan korak naprijed u valorizaciji struke” – inicijativu je podržao g. Adrijano Nikolić.