Aromaterapija u našoj školi

2. Festival lošinjske aromaterapije predstavljen je radionicom „ Prirodna kozmetika i aromaterapija za mlade „ u 2.g razredu naše škole.

Za vrijeme sata biologije profesorice Zvjezdane Horvat radionicu je vodila aromaterapeutkinja Maja Sakač.

Na samom početku učenici su upoznati s ulogom kože kao najvećim organom, kao i osnovnim informacijama o komercijalnoj i prirodnoj kozmetici. Cilj uvodnog modula je naučiti kako pravilno čitati deklaracije i obratiti pažnju na ono što se kupuje. Učenicima su predstavljene prednosti prirodne kozmetike nad komercijalnom te osnove izrade prirodne kozmetike u kućnoj radinosti. U trećem modulu obrađena je tema otočkog bilja s osvrtom na autohtono lošinjsko bilje – gospinu travu (kantarion) i smilje, mogućnostima njihove upotrebe.

U praktičnom dijelu radionice, u kojem su aktivno sudjelovale učenice, prikazano je kako samostalno izraditi macerat od kantariona i koristiti ga u široj primjeni u kućnoj radinosti.

Po završetku radionice svaki učenik je dobio primjerak melema s čajevcem i skriptu s obrađenom temom i preciznim recepturama obrađenim na radionici.

Učenici su zainteresirano pratili radionicu, upoznali se s dvije, za otok, u povijesti izuzetno važne biljke – gospinom travom i smiljem, naučili osnovne recepture za izradu krema i izrazili želju za organiziranjem dodatnih radionica aromaterapije s novim temama.