Lošinjski krokant – radionica

Naša škola ostvarila je suradnju s  Lošinjskim muzejom i slastičarnicom Moby Dick  (vl. Petar Goleš i Katya Žic-Antunović).

G. Petar Goleš prezentirao je vještinu izrade krokanta tijekom trodnevne radionice učenicima ugostiteljskog smjera.

Prvi dan radionice održan je u našoj školi gdje je Petar Goleš učenicima održao predavanje o vrstama, sastavu i ulozi šećera pri pripremi slastica, o sastojcima potrebnim za izradu krokanta.

Drugi i treći dan radionice održao se u slastičarnici Moby Dick za učenika 2.u razreda, smjera kuhar, Lovru Vunića i njegovu mentoricu Milanku Poldan. Izveden je praktični dio izrade krokanta. Pripremao se karamel, baza za krokant te su se izrađivali dijelovi krokanta koji se prezentirao i lomio sabljom za sreću na svečanosti povodom Dana naše škole, 6.prosinca 2023.g.

Lošinjski krokant je tradicijska lošinjska hrskava slastica po svojim karakteristika i sastojcima slična nekim slasticama mediteranskog prostora (derivacija arapskoga deserta) koja je u Malom Lošinju poprimila poseban oblik i posebnu vještinu izvedbe odnosno umijeće pripreme. Čini neizostavan dio lošinjske kuhinje u najsvečanijim trenucima godišnjih i životnih običaja te doprinosi identitetu mjesta. Tradicija izrade krokanta je na Lošinju stara preko 150 godina.