Mayday, Mayday, Mayday,….

Mayday, Mayday, Mayday tri su riječi (odnosno jedna riječ ponovljena tri puta) koju nijedan pomorac ne želi čuti, a kamoli izgovoriti: to znači da je u velikoj pogibelji i da postoji mogućnost da će se brod potopiti i da ga zato treba napustiti. Ali gdje otići s broda oko kojeg je samo more?! Spas predstavlja oprema za spašavanje među kojom se nalaze pneumatske splavi, prsluci za spašavanje, termozaštitna odijela, …..

Sve su to imali priliku vidjeti i isprobati učenici naših pomorskih odjela. U srijedu 11. listopada 2023. nakon trećeg sata svi naši pomorski nautičari i tehničari za brodostrojarstvo su u pratnji svojih strukovnih nastavnika pošli na Čikat kod tzv. “Velog mula” gdje su učenici 3. i 4. razreda sudjelovali u vježbi spašavanja na moru, a učenici 1. i 2. razreda su ovaj put sve promatrali s obale.

Prva stvar koju je trebalo napraviti bilo je aktiviranje splavi za spašavanje: zatvorenu splav u plastičnom spremniku trebalo je baciti u more i pokrenuti postupak automatskog otvaranja i napuhavanja. Budući da se splav po aktivaciji otvorila u uspravnom položaju, nije ju bilo potrebno uspraviti, ali je objašnjen postupak uspravljanja uz upute o postupku ovisno o vjetru, stanju mora,… Nakon toga je započela prava vježba koju su prvo demonstrirali nastavnici, a kasnije odradili učenici viših razreda:

  1. skakanje u more s prslukom za spašavanje – potrebno je pravilno odjenuti i pričvrstiti prsluk te ispravno skočiti, isključivo na noge
  2. korištenje prsluka jednostavnim plutanjem na vodi, plivanje do splavi, plivanje u “vlakiću”, …
  3. ukrcavanje s prslukom u splav za spašavanje
  4. pregledavanje splavi, upoznavanje sa sadržajem splavi, postavljanje strujnog sidra, izbacivanje vode,…

Nakon što su svi učenici odradili ove vježbe, prešlo se na demonstriranje i korištenje koluta za spašavanje pa i termozaštitnog odijela: od oblačenja do skakanja u more i plivanja do obale. Također, provježbano je oblačenje pojasa (braga) za spašavanje ili rad s visine te elektroničke i radio opreme za signaliziranje mjesta nesreće i komunikaciju (SART i VHF).

Cijelu su vježbu snimali učenici naše filmske skupine: Katarina Begić, Egon Kamalic, Damian Sutlić, Ena Škoda i Martina Škoda, te iz zraka uz pomoć drona Ivano Kuljanić. Hvala im na ovim fotografijama a uskoro od njih očekujemo i video uradak!

Nastavnici i vanjski suradnici koji su sudjelovali u vježbi (abecednim redom) su: Aldina Burić, Ivo Burić, Mario Čović, Renato Dudić, Mladen Marinac i Damir Preksavec. Zahvaljujemo Ministarstvu mora prometa i infrastrukture na doniranoj splavi za spašavanje te zahvaljujemo g. Makarunu koji nam za sada u svojoj lučici čuva splav za spašavanje.

I za kraj… pitali smo učenike što nam mogu reći o vježbi. Odgovor je u 99% slučajeva bio “TOP”, a u ostalih 1% “superiška”!