Višejezični “Ambrozići”

U povodu Europskog dana jezika 26. rujna se na Filozofskom fakultetu u Rijeci održao kviz o višejezičnosti „Jezikoljubac Junior“ za učenice i učenike viših razreda osnovnih škola te „Jezikoljubac Senior“ za učenice i učenike srednjih škola u organizaciji Bilingualism Matters@Rijeka.

Bilingualism Matters@Rijeka ogranak je međunarodne neprofitne organizacije Bilingualism Matters sa sjedištem u Edinburghu (Ujedinjeno Kraljevstvo) koji od 2014. djeluje pri Filozofskome fakultetu u Rijeci. Svrha je ogranka prenošenje znanstvenih spoznaja o višejezičnosti široj javnosti, razvijanje svijesti o važnosti i prednostima višejezičnosti te njezino poticanje u društvu.

U kvizu „Jezikoljubac Senior“sudjelovale su ekipe s područja Rijeke i okolice među kojima i ekipa naše škole imenom “Ambrozići”. Prema prijedlogu nastavnica stranih jezika Barbare Šurlina Bilić, Tatjane Kričković i Daniele Mužić te nastavnice hrvatskog jezika Sandre Maljić, kvizaška četvorka Barbora Čulmanova i Dorotea Prica iz 3.g te Noel Tomić i Antonia Pustajec iz 3.h, natjecala se u pet kategorija: (1) višejezičnost, (2) jezici svijeta, (3) manjinski i ugroženi jezici, (4) hrvatski jezik – standard i dijalekti te (5) izmišljeni jezici i jezici u književnosti.

Ambrozići su tom prilikom posjetili Filozofski fakultet i dobili od profesora predavača zanimljive i potrebne informacije o smjerovima studija koje nudi Filozofski fakultet u Rijeci.

Ambrozići su osvojili 5. mjesto i izrazili želju imati “popravni” iduće godine i povesti sa sobom još jednu ekipu.