Gdje nakon pomorske škole?

U ponedjeljak, 22. svibnja 2023. godine učenici 4.NB razreda – pomorski nautičari i tehničari za brodostrojarstvo – imali su priliku iz prve ruke poslušati prijedloge, savjete i neke odgovore na pitanje: Gdje nakon pomorske škole?

U tom smislu su predavanje i prezentaciju održali bivši učenici škole David Brčić i Mario Zorović.

Dr.sc. David Brčić, izvanredni profesor na Pomorskom fakultetu u Rijeci našim je maturantima predstavio mogućnosti studiranja za pomorska zanimanja, kako za ona koja se baziraju na plovidbu, tako i za ona koja su više posvećena modernim prijevoznim tehnologijama (među njima i novi studij prometa i mobilnosti). Osim znanstvenih karakteristika PFRI-ja, učenike je upoznao i s ostalim aktivnostima kojima se bave studenti: od sporta do kulture, od maškara do humanitarnog rada.

Kap. Mario Zorović, dipl.ing., menadžer u agenciji za ukrcaj pomoraca “Zorovic Maritime Services” i predsjednik udruge CROSMA (Croatian Ship Manning Association – udruga hrvatskih agencija za zapošljavanje pomoraca) učenicima je prikazao neke zanimljivosti i statističke podatke o hrvatskim pomorcima te objasnio mogućnosti zapošljavanja u struci, tj. ukrcaja u svojstvu vježbenika, a potom i časnika.

Temeljem njihovih izlaganja, zaključeno je da će zanimanje pomorca, a posebno časnika palube, stroja i brodskih elektroničara, ostati deficitarno na europskoj i svjetskoj razini još dugi niz godina, a hrvatski su pomorci prepoznati u svijetu i za njima vlada velika potražnja od strane svjetskih brodarskih kompanija. Stoga je vrlo vjerojatno da će za sve koji se i nakon srednje škole budu opredijelili za ostanak u struci, mogućnost zapošljavanja biti vrlo izgledna.