DANI HRVATSKOGA JEZIKA 2023.

                   

Dani hrvatskoga jezika obilježavaju  se od 1997. godine i ovom se manifestacijom želi istaknuti važnost očuvanja materinskoga jezika, svih njegovih narječja i dijalekata te upoznati javnost s bogatom hrvatskom jezičnom baštinom i sjajnom jezičnom poviješću. Održava se svake godine u mjesecu ožujku, od 11. do 17.

Manifestacija je utemeljena u spomen na Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika po nadnevcima deklaracijskih zbivanja: 13. ožujka Deklaracija je prihvaćena, do 15. ožujka potpisale su je sve relevantne udruge i ustanove, 17. ožujka 1967. godine objavljena je u Telegramu.

Svake se godine u manifestaciju uključe brojne škole, institucije i ustanove koje prigodnim aktivnostima obilježe Dane hrvatskoga jezika.

Muralom knjige iz koje su se rasula glagoljska slova obilježavamo ove vrijedne spomendane.

SLAVJANI je moto knjige murala koji svježinom boja slova privlači pažnju u frekventnom dijelu školske aule.

Budi najdublji osjećaj pripadnosti Slavenstvu, mirnom suživotu, poštovanju prirode, usklađenosti s njom i zajedništvu s drugima. Kao i u Ćirilovo doba i danas sugerira život u pravednosti i poštenju.

Majstori su: Mario Martinolić, 3.h razred, Fay  Kujundžić,3.g razred, Nina Filipas i Ana Marija Božić, 3.h razred. Mnogi su bili aktivni promatrači tijekom nastajanja neobične knjige.