Ususret Svjetskom danu kazališta naši su kazalištarci posjetili HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci

Sav svijet je pozornica / A ljudi, žene u njoj glumci samo, / Što dolaze i odlaze sa scene… kaže glasoviti dramatičar svih vremena William Shakespeare u svojoj komediji Kako vam drago. Stoga je Svjetski dan kazališta, koji obilježavamo 27. ožujka, prilika da se podsjeti javnost na snagu izvedbenih umjetnosti i umjetničkog stvaralaštva koje proizlazi iz kolektivnog kreativnog čina, a odraz je stvarnosti u kojoj živimo.

 I ovoga su puta naši učenici 4.h, 4.g, 3.g i 3.nb razreda, u pratnji voditeljica Barbare Šurlina Bilić i Sandre Maljić te u sklopu projekta Kazalište i mladi, posjetili kazalište HNK Ivana pl. Zajca i pogledali izvedbu baletne predstava TransParada. TransParada balet je koji priča jedinstvenu priču o ansamblu riječkog Baleta u stalnom procesu transformacije i rasta, govoreći o njegovoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. U glazbeno-plesnom kolažu koreografija, međunarodnoj autorskoj paradi, riječki plesači predstavili su se kroz pet različitih koreografija; Poslijepodne jednog fauna, Španjolska rapsodija, N(u/o)minous, Žar ptica i Medium rare. Od suvremenih inačice ekspresivnog plesa i modernog baleta učenicima se osobito svidjela posljednja izvedba Medium rare u koreografiji Nadava Zelnera. Zelner kaže kako je Medium rare status u kojem je danas – proces prihvaćanja nove realnosti.

Prije baletne predstave razgledali su i novouređenu kazališnu Galeriju Zajc. Galerija je osmišljena kao  šetalište kazališnom magijom koja se stvara uz pomoć scenografije, rasvjete, kostima… Učenicima je omogućeno odijevanje kostima, šešira iz različitih predstava te razgledavanje i istraživanje baštine Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca.

Ulaznice za baletnu predstavu bile su besplatne jer se predstava financirala iz projekta Primorsko – goranske županije  i  HNK Ivana pl.Zajca Za(voli) kazalište.

Veselimo se ponovnom susretu s kazalištem!