Posjeta izložbi “S Jadrana do Arktika”

Učenici pomorskih razreda naše škole (1.N, 3.NB i 4.NB) posjetili su s profesoricama Danielom Mužić i Aldinom Burić studijsku izložbu “S Jadrana do Arktika”. 

Izložba autora Miljenka Smokvine posvećena je iznimnim istraživačkim poduhvatima Austro-Ugarske Monarhije poduzetima na području Arktika u kojoj su sudjelovali i pomorci s istočne obale Jadrana.  

Naglasak je stavljen na prvu austro-ugarsku arktičku ekspediciju iz 1872. godine kada je posada od 23 člana predvođena dvojicom mladih austrijskih časnika, Carlom Weyprechtom i Juliusom Payerom, provela dvije godine na brodu „Admiral Tegetthoff“, zarobljenom u okovima vječnog leda. Cilj ekspedicije bio je pronaći plovni put prema sjeveroistoku te uz obale Rusije i Sibira doći do Tihog oceana. Put nije pronađen, ali je otkrivena i temeljito istražena do tada nepoznata Zemlja Franje Josipa. 

Uspješnost ekspedicije navela je Carla Weyprechta da krene korak dalje pa on predlaže projekt sustavnog i međunarodnog istraživanja Arktika i Arktika u trajanju od godine dana koji je i ostvaren 1882./1883. pod nazivom Prva polarna godina. Ova izložba je pokušaj da se otrgnu zaboravu prve austro-ugarske arktičke ekspedicije, u kojima su sudjelovali i naši pomorci.