Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva

Naše stare riječi zapisane glagoljskim pismom

Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva

Na inicijativu Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje  Hrvatski je sabor  22. veljače službeno proglasio Danom hrvatske glagoljice i glagoljaštva. Datum je odabran prema danu  tiskanja prve hrvatske knjige (Misal po zakonu rimskoga dvora, 1483. godine).

Kao što smo već više puta naglasili,  glagoljica je povijesno  hrvatsko pismo i  jedan od simbola našeg nacionalnoga  identiteta i višestoljetne kulture. Brojne riječi starog hrvatskog jezika, iz vremena kada su se zapisivale glagoljicom, danas su nestale iz svakodnevnog govora.

Upravo smo zbog toga  Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva u našoj školi obilježili  izložbom plakata na kojima smo nekoliko starih hrvatskih riječi napisali glagoljskim pismom kao što su prvotno i bile pisane.

Možda  neke od tih riječi možemo i danas prepoznati. Kada čujemo  riječ »zara«, pomislimo na modu. Njezino je glagoljsko značenje zraka svjetlosti. Nadamo se  da će uskoro doći  »vesni« i da ćemo „zahod“ sunca gledati iz svojih „vrtograda“.

Ovom smo  izložbom željeli naglasiti  ljepotu hrvatskog glagoljskog pisma, bogatstvo hrvatskog jezika te važnost njegovanja vlastite kulture i identiteta.

                                                Grupa za glagoljicu s voditeljicama Milicom Prole, prof. i Zrinkom Jensch, prof.