Teme za završni rad za školsku godinu 2020./2021.

U nastavku su predložene teme za izradu i obranu završnog rada za strukovne škole za školsku godinu 2020./2021.

Detalje o izradi i obrani završnog rada možete vidjeti na stranici: 

Završni rad

Za izradu i obranu u ljetnom roku ove školske godine, učenici moraju u dogovoru s mentorima odabrati teme do kraja listopada.

HOTELIJERSKO TURISTIČKI TEHNIČARI – mentori: Nela Glavan Miculinić, Ivan Katalinić, Patricija Tomich

  1. Organizacija i provedba aranžmana PA Atlas
  2. Organizacija maturalnog putovanja – Budva ili – destinacija po izboru učenika
  3. Adventska putovanja kao oblik turističke ponude
  4. Adrenalinski sportovi kao turistička ponuda
  5. Iznajmljivanje vila i kuća za odmor kao oblik turističke ponude
  6. Organizacija dočeka i prijama naročito uvaženih osoba –VIP gostiju u hotelu
  7. Turistički vodič i turistički pratitelj
  8. Razvoj ronilačkog turizma u Republici Hrvatskoj
  9. Putovanja motivirana zdravstvenim razlozima –zdravstveni i wellness turizam
  10. Razvoj nautičkog turizma u Republici Hrvatskoj
  11. Cikloturizam kao novi oblik turističke ponude
  12. Glamping kao novi oblik turističke ponude
  13. Razvoj nautičkog turizma u Republici Hrvatskoj
  14. Novi trendovi u hotelijerstvu
  15. Organizacija svečanih događaja u ugostiteljskim objektima
  16. Dizajn hoteli –prostor s potpisom–prednosti i nedostaci
  17. Svjetski hotelski lanci u RH
  18. Obiteljski hoteli u Republici Hrvatskoj
  19. Usporedba turističke ponude Republike Hrvatske sa konkurentskim destinacijama
  20. Oblici i razvoj sportskog turizma u PGŽ
  21. Motivacija zaposlenika u suvremenim hotelskim trgovačkim društvima
  22. Gastronomija kao motiv turističkog putovanja
  23. Online booking kao rastući trend u prodaji turističkih usluga
  24. Obrt
  25. Ugovori između putničke agencije i davatelja usluga
  26. Suradnja hotelskog domaćinstva s ostalim odjelima u hotelu
  27. Usporedba turističke ponude Republike Hrvatske sa konkurentskim destinacijama

PRODAVAČI – mentori: Nela Glavan Miculinić, Ivan Katalinić, Patricija Tomich

  1. Zaključivanje nabave
  2. Naručivanje robe za prodavaonicu s dokumentacijom
  3. Preuzimanje naručene robe
  4. Skladištenje robe s dokumentacijom
  5. Zalihe robe u prodavaonici
  6. Proces prodaje robe potrošačima
  7. Gubici i sprečavanje gubitaka
  8. Obračun prodane robe
  9. Obračun blagajne
  10. Evidencija o poslovanju prodavaonice
  11. Promjena cijena robe
  12. Izračunavanje prodajne cijene robe
  13. Vrste kalkulacija u trgovini
  14. Inventura prodavaonice
  15. Kontrola poslovanja prodavaonice
  16. Dokumentacija i evidencija poslovanja prodavaonice
  17. Plaćanje robe s dokumentacijom
  18. Proces poslovanja u centralnom skladištu
  19. Radni zadaci osoblja zaposlenog u skladištu
  20. Preuzimanje robe u skladištu
  21. Izdavanje robe iz skladišta
  22. Popis robe; viškovi i manjkovi u skladištu
  23. Čuvanje robe u skladištu
  24. Priprema robe za prodaju – izlaganje
  25. Povezanost skladišta s ostalim službama
  26. Popis primljene i prodane robe
  27. Priprema prostora za smještaj robe, preuzimanje i pregled
  28. Reklamacije kupaca
  29. Blagajničko poslovanje, rad na blagajni, knjiženje dnevnog utrška i polog u FINA-u
  30. Štete u robnom prometu
  31. Isporuka naručene robe
  32. Prigodne prodaje
  33. Tehnika prodaje robe kupcu
  34. Gubici i sprečavanje gubitaka
  35. Propaganda
  36. Propisi o kvaliteti robe

POMORSKI NAUTIČARI – mentori: Aldina Burić, Renato Dudić, Ivan Komadina

  1. Primjena računala (slobodan odabir teme iz navigacije ili stabiliteta)
  2. Tema iz povijesti pomorstva (slobodan odabir teme)
  3. Planiranje pomorske plovidbe
  4. Pregled i nadzor brodova
  5. Organizacija rada na komandnom mostu
  6. Prijevoz opasnih tereta brodom (razni oblici)
  7. Ustroj i organizacija traganja i spašavanja na Jadranu
  8. Sustav sigurnosne zaštite na brodovima i u lukama (ISPS)
  9. Integrirani sustavi na brodu i njihov doprinos sigurnosti plovidbe
  10. Upotreba i rukovanje AIS sustavom
  11. Eksploatacija dna i podzemlja mora
  12. VTS – nadzor prometa na moru
  13. Brodovi posebne namjene (slobodan odabir vrste broda)
  14. Sidra i sidrenje broda
  15. GMDSS
  16. Uzbunjivanje u pogibelji (pomorske komunikacije)
  17. Morske mijene
  18. Onečišćenje mora s brodova (MARPOL)
  19. Plovidba po ortodromi i loksodromi
  20. Pozicija broda u terestričkoj navigaciji
  21. Plovidbene oznake
  22. Sigurnost na moru (slobodan odabir teme)
  23. Pomorske havarije
  24. UNCLOS – Konvencija UN o pravu mora
  25. Osobe koje sudjeluju u pomorskom pothvatu
  26. Jadransko more – ekologija, biologija i ribarstvo
  27. Tropska ciklona
  28. Tsunami
  29. Oblaci
  30. Morske struje
  31. Led na moru
  32. Vjetar
  33. Ekstremni meteorološki uvjeti na moru
  34. Specifični slučajevi u astronomskoj navigaciji
  35. Korištenje zvijezda za određivanje pozicije broda
  36. Putnički brodovi

TEHNIČARI ZA BRODOSTROJARSTVO – mentori Velimir Blažević i Tomica Komadina

  1. Kompresori i rashladni uređaji na brodu
  2. Sustav ventilacije i klimatizacije na brodu
  3. Balastni i kaljužni cjevovodi
  4. Separatori
  5. Ventilatori na brodu
  6. Framov sustav na brodovima za prijevoz nafte
  7. Rashladni sustav za ukapljivanje plinova
  8. Sustav cjevovoda tankera
  9. Uređaji za proizvodnju pitke vode na brodu
  10. Brodski spaljivač smeća, otpadaka i ostataka
  11. Stapne sisaljke na brodu
  12. Centrifugalne sisaljke na brodu
  13. Palubni uređaji
  14. Protupožarni uređaji na brodu
  15. Plinska turbina
  16. Parna turbina
  17. Pomoćni brodski kotlovi
  18. Glavni kotlovi, čišćenje i konzerviranje kotlova
  19. Sustavi hlađenja glavnog motora i ulja za podmazivanje.
  20. Sustavi za podmazivanje glavnog motora i ulja za podmazivanje
  21. Sustav upućivanja motora
  22. Radne košuljice cilindara.
  23. Automatski nadzor i alarm strojarnice broda
  24. Automatizacija brodskog kotlovskog postrojenja
  25. Stap, stapni mehanizmi i stapni prsteni
  26. Sustavi hlađenja glavnog motora i hlađenje ulja za podmazivanje
  27. Ležaji koljenastog vratila i mjerenje defleksije na vratilu

KONOBARI – mentor Ivan Lukić

  1. Posluživanje vina
  2. Banqet – organizacija i posluživanje
  3. Cocktail party
  4. Organizacija i posluživanje poslovnog ručka
  5. Posluživanje crvenih vina – dekantiranje
  6. Posluživanje hladnih predjela
  7. Pripremanje jela kod stola goata- flambiranje slatkih jela
  8. Jelovnik kao sredstvo ponude jela – posluživanje juha

KUHARI – mentorica Milanka Poldan

  1. Temeljci
  2. Tamni umaci
  3. Topla i hladna jela za zajutrak
  4. Hladna predjela od raznih salata
  5. Juhe (bistre – guste – hladne)
  6. Ragu juha
  7. Gotova jela od pirjanog mesa
  8. Jela dalmatinske kuhinje
  9. Desertna jela od dizanog tijesta
  10. Desertna jela – biskvitne smjese
  11. Svijetli umaci
  12. Hladna predjela od jaja
  13. Krem juhe
  14. Topla predjela od punjenog povrća
  15. Prilozi uz gotova mesna jela
  16. Variva
  17. Jela po narudžbi od sotiranog mesa
  18. Jela od riba, rakova, školjki i glavonožaca
  19. Istarska kuhinja – glavno jelo
  20. Biskvitne smjese
  21. Hladna predjela od mesa i suhomesnatih proizvoda
  22. Hrvatska nacionalna jela
  23. Jela po narudžbi od pohanog mesa
  24. Gotova jela od mljevenog mesa
  25. Jela slavonske kuhinje
  26. Jela međimursko-zagorske kuhinje
  27. Zagorska kuhinja – Juhe
  28. Topla predjela od riže