U nastavku su predložene teme za izradu i obranu završnog rada za strukovne škole za školsku godinu 2020./2021.
Detalje o izradi i obrani završnog rada možete vidjeti na stranici:
Za izradu i obranu u ljetnom roku ove školske godine, učenici moraju u dogovoru s mentorima odabrati teme do kraja listopada.
HOTELIJERSKO TURISTIČKI TEHNIČARI – mentori: Nela Glavan Miculinić, Ivan Katalinić, Patricija Tomich
- Organizacija i provedba aranžmana PA Atlas
- Organizacija maturalnog putovanja – Budva ili – destinacija po izboru učenika
- Adventska putovanja kao oblik turističke ponude
- Adrenalinski sportovi kao turistička ponuda
- Iznajmljivanje vila i kuća za odmor kao oblik turističke ponude
- Organizacija dočeka i prijama naročito uvaženih osoba –VIP gostiju u hotelu
- Turistički vodič i turistički pratitelj
- Razvoj ronilačkog turizma u Republici Hrvatskoj
- Putovanja motivirana zdravstvenim razlozima –zdravstveni i wellness turizam
- Razvoj nautičkog turizma u Republici Hrvatskoj
- Cikloturizam kao novi oblik turističke ponude
- Glamping kao novi oblik turističke ponude
- Razvoj nautičkog turizma u Republici Hrvatskoj
- Novi trendovi u hotelijerstvu
- Organizacija svečanih događaja u ugostiteljskim objektima
- Dizajn hoteli –prostor s potpisom–prednosti i nedostaci
- Svjetski hotelski lanci u RH
- Obiteljski hoteli u Republici Hrvatskoj
- Usporedba turističke ponude Republike Hrvatske sa konkurentskim destinacijama
- Oblici i razvoj sportskog turizma u PGŽ
- Motivacija zaposlenika u suvremenim hotelskim trgovačkim društvima
- Gastronomija kao motiv turističkog putovanja
- Online booking kao rastući trend u prodaji turističkih usluga
- Obrt
- Ugovori između putničke agencije i davatelja usluga
- Suradnja hotelskog domaćinstva s ostalim odjelima u hotelu
- Usporedba turističke ponude Republike Hrvatske sa konkurentskim destinacijama
PRODAVAČI – mentori: Nela Glavan Miculinić, Ivan Katalinić, Patricija Tomich
- Zaključivanje nabave
- Naručivanje robe za prodavaonicu s dokumentacijom
- Preuzimanje naručene robe
- Skladištenje robe s dokumentacijom
- Zalihe robe u prodavaonici
- Proces prodaje robe potrošačima
- Gubici i sprečavanje gubitaka
- Obračun prodane robe
- Obračun blagajne
- Evidencija o poslovanju prodavaonice
- Promjena cijena robe
- Izračunavanje prodajne cijene robe
- Vrste kalkulacija u trgovini
- Inventura prodavaonice
- Kontrola poslovanja prodavaonice
- Dokumentacija i evidencija poslovanja prodavaonice
- Plaćanje robe s dokumentacijom
- Proces poslovanja u centralnom skladištu
- Radni zadaci osoblja zaposlenog u skladištu
- Preuzimanje robe u skladištu
- Izdavanje robe iz skladišta
- Popis robe; viškovi i manjkovi u skladištu
- Čuvanje robe u skladištu
- Priprema robe za prodaju – izlaganje
- Povezanost skladišta s ostalim službama
- Popis primljene i prodane robe
- Priprema prostora za smještaj robe, preuzimanje i pregled
- Reklamacije kupaca
- Blagajničko poslovanje, rad na blagajni, knjiženje dnevnog utrška i polog u FINA-u
- Štete u robnom prometu
- Isporuka naručene robe
- Prigodne prodaje
- Tehnika prodaje robe kupcu
- Gubici i sprečavanje gubitaka
- Propaganda
- Propisi o kvaliteti robe
POMORSKI NAUTIČARI – mentori: Aldina Burić, Renato Dudić, Ivan Komadina
- Primjena računala (slobodan odabir teme iz navigacije ili stabiliteta)
- Tema iz povijesti pomorstva (slobodan odabir teme)
- Planiranje pomorske plovidbe
- Pregled i nadzor brodova
- Organizacija rada na komandnom mostu
- Prijevoz opasnih tereta brodom (razni oblici)
- Ustroj i organizacija traganja i spašavanja na Jadranu
- Sustav sigurnosne zaštite na brodovima i u lukama (ISPS)
- Integrirani sustavi na brodu i njihov doprinos sigurnosti plovidbe
- Upotreba i rukovanje AIS sustavom
- Eksploatacija dna i podzemlja mora
- VTS – nadzor prometa na moru
- Brodovi posebne namjene (slobodan odabir vrste broda)
- Sidra i sidrenje broda
- GMDSS
- Uzbunjivanje u pogibelji (pomorske komunikacije)
- Morske mijene
- Onečišćenje mora s brodova (MARPOL)
- Plovidba po ortodromi i loksodromi
- Pozicija broda u terestričkoj navigaciji
- Plovidbene oznake
- Sigurnost na moru (slobodan odabir teme)
- Pomorske havarije
- UNCLOS – Konvencija UN o pravu mora
- Osobe koje sudjeluju u pomorskom pothvatu
- Jadransko more – ekologija, biologija i ribarstvo
- Tropska ciklona
- Tsunami
- Oblaci
- Morske struje
- Led na moru
- Vjetar
- Ekstremni meteorološki uvjeti na moru
- Specifični slučajevi u astronomskoj navigaciji
- Korištenje zvijezda za određivanje pozicije broda
- Putnički brodovi
TEHNIČARI ZA BRODOSTROJARSTVO – mentori Velimir Blažević i Tomica Komadina
- Kompresori i rashladni uređaji na brodu
- Sustav ventilacije i klimatizacije na brodu
- Balastni i kaljužni cjevovodi
- Separatori
- Ventilatori na brodu
- Framov sustav na brodovima za prijevoz nafte
- Rashladni sustav za ukapljivanje plinova
- Sustav cjevovoda tankera
- Uređaji za proizvodnju pitke vode na brodu
- Brodski spaljivač smeća, otpadaka i ostataka
- Stapne sisaljke na brodu
- Centrifugalne sisaljke na brodu
- Palubni uređaji
- Protupožarni uređaji na brodu
- Plinska turbina
- Parna turbina
- Pomoćni brodski kotlovi
- Glavni kotlovi, čišćenje i konzerviranje kotlova
- Sustavi hlađenja glavnog motora i ulja za podmazivanje.
- Sustavi za podmazivanje glavnog motora i ulja za podmazivanje
- Sustav upućivanja motora
- Radne košuljice cilindara.
- Automatski nadzor i alarm strojarnice broda
- Automatizacija brodskog kotlovskog postrojenja
- Stap, stapni mehanizmi i stapni prsteni
- Sustavi hlađenja glavnog motora i hlađenje ulja za podmazivanje
- Ležaji koljenastog vratila i mjerenje defleksije na vratilu
KONOBARI – mentor Ivan Lukić
- Posluživanje vina
- Banqet – organizacija i posluživanje
- Cocktail party
- Organizacija i posluživanje poslovnog ručka
- Posluživanje crvenih vina – dekantiranje
- Posluživanje hladnih predjela
- Pripremanje jela kod stola goata- flambiranje slatkih jela
- Jelovnik kao sredstvo ponude jela – posluživanje juha
KUHARI – mentorica Milanka Poldan
- Temeljci
- Tamni umaci
- Topla i hladna jela za zajutrak
- Hladna predjela od raznih salata
- Juhe (bistre – guste – hladne)
- Ragu juha
- Gotova jela od pirjanog mesa
- Jela dalmatinske kuhinje
- Desertna jela od dizanog tijesta
- Desertna jela – biskvitne smjese
- Svijetli umaci
- Hladna predjela od jaja
- Krem juhe
- Topla predjela od punjenog povrća
- Prilozi uz gotova mesna jela
- Variva
- Jela po narudžbi od sotiranog mesa
- Jela od riba, rakova, školjki i glavonožaca
- Istarska kuhinja – glavno jelo
- Biskvitne smjese
- Hladna predjela od mesa i suhomesnatih proizvoda
- Hrvatska nacionalna jela
- Jela po narudžbi od pohanog mesa
- Gotova jela od mljevenog mesa
- Jela slavonske kuhinje
- Jela međimursko-zagorske kuhinje
- Zagorska kuhinja – Juhe
- Topla predjela od riže