Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva

U subotu, 22.02.2020., je Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva, spomendan Republike Hrvatske koji je Hrvatski sabor nedavno službeno proglasio na inicijativu Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Hrvatska glagoljica povijesno je hrvatsko pismo, jedan od nezaobilaznih simbola nacionalnoga identiteta i višestoljetne uljudbe, na temelju kojega smo i danas prepoznatljivi i jedinstveni u Europi i svijetu.

Proglašenje tog dana inicirao je Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, koji je 22. veljače odabrao kao spomen na dan kada je 1483. godine tiskana prva hrvatska knjiga – Misal po zakonu rimskoga dvora.

Svojom inicijativom Institut je želio skrenuti pozornost javnosti i svih govornika hrvatskoga jezika na važnost promicanja vrijednosti i ljepota hrvatskog glagoljičnoga pisma te omogućiti glagoljici da jedan dan u godini bude upravo njezin spomendan.

U našoj ga školi obilježavamo izložbom stiliziranih glagoljskih slova, minijatura i nadvratnika u predvorju knjižnice.

Autorice su: Matea Ljubičić, Ivana Šarac, Lucija Kleva, Aida Hysenai Damira Okić, Tara Jagnjić,   Martina Brajković, Emma Maljić, Antea Dragoslavić, Marija Jensch, Marina Jović i Maria Kaštelan.