Proslavili smo Dan škole i blagdan sv. Nikole

Dana, 6. prosinca u holu naše škole obilježili smo Dan škole i blagdan sv. Nikole, zaštitnika pomoraca. Na početku programa hrvatsku himnu otpjevala je grupa učenika Područnog odjela u Cresu. Natali Selmanović, učenica 3.g razreda, pratila je na gitari Paola Kaštelana, učenika 3.g razreda, Petru Salković, Katiju Jurjako i Emmu Rajci, učenice 1.g razreda. Prepremio ih je profesor Dragan Kajan.

Kroz program su nas vodili ugodni glasovi naših učenika, Ivane Jozefine Ištoković iz 4.g razreda te Mateja Budinića i Lucije Mršić, učenika 1.g razreda.

Na početku programa, prigodnim govorom obratila nam se naša ravnateljica, profesorica Jelena Bralić i predstavila veliki broj aktivnosti škole ostvarenih tijekom ove kalendarske godine. U ime Grada Malog Lošinja uzvanicima se obratio predsjednik Gradskog vijeća gospodin Elvis Živković, a u ime Župe velečasni Roberto Zubović.

Nakon pozdravnih govora, nastupili su naši HIK-ovci s dvije pjesme, Sreća i Cesarica. HIK-ovce je pripremio profesor Vlaho Stražičić.

Ova svečana prigoda prava je prilika za predstavljanje projekta koji su financijski pomogli Ministarstvo turizma Republike Hrvatske i Grad Mali Lošinj, a osmislila ga je profesorica Lidija Kosmos. Na današnji dan u našoj se školi – brodu svečano otvorio Školski muzej pomorstva i pomorskog školstva. Naši su se učenici natjecali u izradi logotipa –   idejnog rješenja za Školski muzej pomorstva i pomorskog školstva.

Najuspješniji u izradi logotipa, koji je prikazan na slajdu, bili su učenici opće gimnazije: Leopolda Luana Ivčić, Lucija Mršić i Nikola Dlaka iz prvog razreda, Alen Komadina, Valentina Fuzul i Ana Mikić iz drugog razreda i Lucija Kleva iz četvrtog razreda. Novonastali logotip kombinacija je najuspješnijih zamisli navedenih učenika.

Počeci pomorskog školstva sežu u daleku 1780. godinu kada su Ivan i Stjepan Vidulić pokrenuli privatnu poduku za pomorce. Iz nekadašnje pomorske škole baštinili smo mnoge predmete koji su se koristili u nastavi nautike. Svaki od njih ima svoju vrijednost i priču koju su uzvanicima prenijeli: učenik drugog razreda opće gimnazije Alen Komadina te hotelijersko-turistički tehničari iz trećeg razreda Tihana Nekić, Rebecca Galli i Monica Jukić. Vizija projekta je uključiti učenike koji bi se educirali za vodiče i potom posjetiteljima predstavljali izloške u Muzeju.  

U mjesecu studenom, ove godine, u pratnji profesorice Tatjane Kričković, naši učenici nastupili su u Varaždinu na talent showu Max sucht den Superstar u organizaciji Europskog kulturnog kruga i Gospodarske škole Varaždin. U kategoriji pjevanja izveli su pjesmu Ein bisschen Frieden s kojom je pjevačica Nicole 1982. pobijedila na Eurosongu.

Učenica Tihana Nekić iz 3.h razreda predstavila je crno- bijeli ples. Plesnu koreografiju osmislila je profesorica Barbara Šurlina Bilić.

Naša se škola po treći put prijavila na natječaj Oboji svijet i drugi put pobijedila sa svojim video-uratkom Oboji me u konkurenciji između 490 radova iz 169 odgojno-obrazovnih ustanova, a pripremilo ih je 269 mentora. Nagradu smo osvojili u kategoriji Oboji svijet glazbom. Mentorica učenicima za izradu pjesme Budi kao ja i video-uratka Oboji me bila je profesorica Elena Busanić, a pomogle su joj pedagoginja Ilarija Gazilj i profesorica Giovanna Jerolimić. Tekst pjesme napisale su Ana Stopar i Nela Derokov, a glazbu Ana Stopar i Ellis Stopar. Za poslove snimanja i montaže zaslužna je pedagoginja Sandra Jureković, a za plesnu koreografiju profesorica Barbara Šurlina Bilić. Kostime je izradila Lorina Starc. Tonski zapis pjesme omogućio je Radio Lošinj – Radio Jadranka.

Nastupili su i učenici  iz Područnog odjela Cres, Petra Salković i  Katia Jurjako. Sa svojim mentorom profesorom Draganom Kajanom pripremili su skladbu Medley iz čuvenog baleta Orašar za koji je glazbu skladao ruski kompozitor Petar Iljič Čajkovski.

Mlade snage naše škole, pedagoginja Ilarija Gazilj i profesorica Giovanna Jerolimić, pripremile su iznenađenje idejom o adventskom kalendaru koji će učenici otvarati tri tjedna, tijekom mjeseca prosinca. Svaki razred otvorit će jedan prozorčić adventskog kalendara u kojem se nalazi zadatak humanitarnog i ekološkog tipa koji trebaju ispuniti.

Tijekom programa Alen Kararić, učenik 1. razreda pomoćnog kuhara i slastičara,  otvorio je 6. prozorčić i pročitao zadatak za sve nazočne. U simpatičnom zadatku svi u publici i na pozornici su se zagrlili).

Gđa Jadranka Hofmann, predsjednica Društva naša djeca, dijelila je slatki znak zahvalnosti volonterima iz naše škole.

Nastupili su i učenici Područnog odjela u Cresu: Paolo Kaštelan, Natali Selmanović, Katia Jurjako, Petra Salković te Emma Rajci koji su izveli pjesmu Moje zlato, Petra Graše.

Na kraju programa uživali smo u glazbeno-scenskom i plesnom uprizorenju Mamma Mia.

Sve je započelo projektom Kazalište i mladi i odlaskom u Zagreb, u kazalište Komedija na dugo iščekivani mjuzikl Mamma Mia. Raspjevani, zaneseni i duboko taknuti svime što su vidjeli i čuli, učenici 2.g razreda i njihove profesorice odlučili su ponešto od toga i uprizoriti.

Uz budno oko svoje mentorice profesorice Sandre Maljić; Alen Komadina, Nela Derokov i Petra Ivanišević u potpunosti su preoblikovali radnju mjuzikla i prilagodili ju našem školskom i lošinjskom podneblju, a Ana Stopar i Nela Derokov tekst Abbinih pjesama našoj predstavi.

Pjesme je pjevala učenica 2. g razreda Ana Stopar, a pomagale su joj Ellis Stopar i Brigata Sorić.

Glavnu ulogu Lole nosila je Nela Derokov, učenica 2. g razreda. Majku je glumila  Brigita Sorić iz 3.h razreda, a dečka Duju Sebastian Andrijčić iz 2.h razreda. Menadžer je bio Alen Komadina iz 2.g razreda, prijateljica Sara Petra Ivanišević iz 2. g, a prijateljica Franka Lucija Bonić iz 2.h razreda.

Plesale su Roberta Vojniković i Sara Maljić iz 1.h razreda, Paola Cesarić iz 2.h razreda te Ana Mikić i Karla Krsmanović iz 2.g razreda.

Video uradak snimila je i montirala pedagoginja Sandra Jureković. Za koreografske i scenske pokrete posebno je zaslužna profesorica Barbara Šurlina Bilić. Sve su osmislile, objedinile i s učenicima uvježbale profesorice Sandra Maljić i Barbara Šurlina Bilić.