Maturalac – Dubrovnik i Budva 2018

Naši su maturanti   za svoje  maturalno putovanje i ove godine odabrali Budvu. U nedjelju 26. rujna u ranim jutarnjim satima krenuli smo iz Lošinja, a malo kasnije su nam se pridružili i creski maturanti. Za skupinu od 66 maturanata zadužene su bile profesorice  Milica Prole, Patricija Tomić i Ljiljana Filipas te profesor Ivan Komadina. Sretan put poželjela nam je ravnateljica, prof. Jelena Bralić. Loši vremenski uvjeti nisu kvarili dobro raspoloženje, ali smo ,nažalost, bili  svjedoci kako neprimjerena vožnja može biti opasna. Jedan od naših autobusa doživio je prometnu nesreću kada je u njega udarila cisterna. Na svu sreću, nitko nije bio teže ozlijeđen pa smo sretni i zahvalni nastavili putovanje u novom autobusu koji je po nas došao iz Zagreba.

Naše prvo stajalište bio je Mostar gdje smo večerali i prenoćili. Sljedećeg smo jutra razgledali  grad u pratnji vodiča, a najviše nas se dojmio Stari most. Nakon  Mostara krenuli smo prema Dubrovniku. U nekoliko sati uvjerili smo se u ljepotu i posebnost ovog grada i onda nastavili put do Budve gdje smo se smjestili i večerali. Iako je za nama bio naporan dan, neki su imali još snage za večernji izlazak. Ujutro je buđenje za mnoge bilo „nemilosrdno“, ali čekao nas je dan pun sadržaja. Najprije smo iz Perasta brodicama krenuli na otok Gospe od Škrpjela gdje smo razgledali crkvu u kojoj se čuvaju zavjetni darovi mnogih pomoraca. Po povratku na kopno uputili smo se u Kotor gdje smo ručali, a onda prošetali njegovim ulicama i posjetili katedralu sv. Tripuna. U srijedu smo prekrasnom obalom stigli do otočiča Sv. Stefan, luksuznog odredišta koje posjećuju mnoge poznate osobe. Zatim smo se odvezli u Cetinje, prvu crnogorsku prijestolnicu gdje smo posjetili Dvor kralja Nikole i muzej posvećen Petru Petroviću Njegošu. Po povratku u Budvu smo, poslije ručka, razgledali staru gradsku jezgru. Dan je bio naporan pa je svima dobro došao kratak odmor, ali zaista kratak – jer se izlasci  nisu propuštali. Mnogima će u lijepom sjećanju ostati zabava u Aquaparku Budva koja je organizirana u četvrtak , posljednjeg dana našeg boravka u Budvi. U petak ujutro trebalo je spakirati svoje stvari i krenuti prema Splitu. U Splitu je nakon ručka predviđeno slobodno vrijeme. Uslijedila je noćna vožnja, a jutro nas je dočekalo na Valbiski gdje smo pomalo postali svjesni da je naša avantura završila. Za kraj možemo reći da vrijedi posjetiti ovaj prekrasni kraj i doživjeti ljubaznost domaćina.

                                                  Iz perspektive profesorica:

 Jedna crtica koja oslikava mentalitet domaćina i pomalo zaboravljene vrijednosti.

Kada je isteklo vrijeme predviđeno za posjet Aquaparku, malo smo se zabrinule kako ćemo izvući naše učenike iz bazena u kojem oni zdušno plešu uz glasnu glazbu. Sine nam ideja koja je i nama zvučala malo vjerojatnom: „A da zamolimo DJ-a da ugasi glazbu dok oni ne izađu?“ I zamolile smo. DJ nas je, na naše čuđenje, poslušao i nastala je tišina. Neki su malo negodovali i prigovarali DJ-u, ali im je on odgovorio: „Stariji se poštuju!“