World Skills Croatia Gastro 2018.

U ponedjeljak, 19. ožujka 2018. godine u 19.00 sati  u kongresnoj dvorani hotela Bellevue u Malom Lošinju svečeno je otvoreno 38. državno natjecanje  – World Skills Croatia Gastro 2018.

Program svečanog otvaranja natjecanja pripremile su profesorice Milica Prole i Zrinka Jensch  uz sudjelovanje  Ženskog pjevačkog zbora talijanske unije „Vittorio Craglietto“ ,  folklorne skupine Manfrina , muške klape Čikat i učenika naše Škole –  Antonia Manzoni,  Emma Maljić, Karlo Hofmann, Brigita Sorić, Antea Dragoslavić, Arlinda Krasnić, Antonio Bujačić i Paulina Matas.

Svečano otvaranje uveličali su i pozdrave uputili  ministar turizma g. Gari Cappelli,  pomoćnica ravnatelja za razvoj strukovnog obrazovanja Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih gđa. Vesna Anđelić, predsjednica Zajednice turističko – ugostiteljskih škola gđa. Ksenija Beljan, naša gradonačelnica  gđa. Ana Kučić i član Uprave Grupe Jadranka  g. Goran Filipović.

Gastro natjecanje otvorila je  Jelena Bralić ravnateljica naše škole  i istaknula :

„  Ovom natjecanju prethodila su Regionalna natjecanja koja su se održala 15. i 16. veljače 2018. u  četiri regije. Na tim natjecanjima sudjelovalo je 300-njak učenika. Za natjecanje za I. regiju – Središnja Hrvatska škola domaćin bila je Srednja škola Prelog, za  II. regiju-Istočna Hrvatska Ugostiteljsko – turistička škola Osijek, za  III. regiju- Sjeverno hrvatsko primorje Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula i za IV. Regiju – Južna Hrvatska Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola Zadar.

… Naša Srednja škola Ambroza Haračića je po drugi put domaćin državnog natjecanja. Prvi put bila je domaćin  1995. godine.

Prošle godine bili smo domaćin regionalnog natjecanja, koje se također održalo u  hotelu Bellevue. Zahvalni smo djelatnicima Jadranka Grupe što su nam pružili svekoliku pomoć u organizaciji natjecanja. Za ovu prigodu otvorili su hotel Bellevue, hotel s pet zvjezdica.

Goran Filipović, član uprave Jadranka grupe, ovom prilikom istaknuo je želju da natjecanje Gastro postane tradicionalni susret izvrsnosti na Lošinju.

„Strukovno obrazovanje zaslužuje veliku pozornost pa stoga i u Ministarstvu turizma kroz razne programe i inicijative radimo na promociji ovih zanimanja među mladima jer čvrsto vjerujemo kako su kvalitetni djelatnici u turizmu temelj nastavka rasta i razvoja hrvatskog turizma. Ovakva natjecanja odličan su način da učenici pokažu svoje vještine i kreativnost, nauče nešto novo, i krenu u svoje prve turističke pobjede“, poručio je ministar Cappelli.

Na državnom Gastro natjecanju 2018. sudjelovalo je 100 učenika ( 28 kuhara, 28 konobara, 8 slastičara i 36 hotelijera)  iz 36 škola.

Natjecanje se održalo 20. i 21 ožujka 2018. godine. Sve discipline odvijale su se u prostorima hotela Bellevue: kuharske discipline u kuhinji hotela, posluživanje u restoranu  BAVA, pripremanje barskih mješavina u  LOUNGE BAR ALTO ROSSO,  na recepciji  hotela hotelijerske discipline, a predstavljanje destinacije u  dvorani MUNDUS 1.

Svečano zatvaranje natjecanja bilo je 21. ožujka 2018. godine u 19.00 sati. Gosti su bili  folklorna skupina Manfrina  i svirač mijeha Dario Kučić.

Pozdrave i čestitke najboljim učenicima uputio je g. Ivo Tunjić, načelnik Odjela za kurikulum, razvoj i praćenje i ravnateljica naše škole  gđa. Jelena Bralić. 

Troje najboljih učenika u svakoj disciplini nagrađeni su medaljom i priznanjem te prigodnim poklonom Jadranka grupe i Turističke zajednice Grada Malog Lošinja. Nagrađeni učenici poklon su dobili i od Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih koji je financiran iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Škola domaćin poklonila je prigodni privjesak kojim je  željela obilježiti  prvo  korištenje kune  kao sredstvo plaćanja u Osoru, točno pred 1000 godina.

 

Najbolji  učenici u gastronomskim disciplinama:

DISCIPLINA 1. – Pripremanje menija   –  Roko Bratim, Privatna srednja škola Wallner, Split

DISCIPLINA 2. – Posluživanje menija – Mellani  Sabo,  Škola za turizam, ugostiteljstvo i  trgovinu, Pula

DISCIPLINA 3. – Pripremanje slatkoga izloška na tanjuru – Klara Popović, Srednja škola Metković

DISCIPLINA 4. – Pripremanje predjela na tanjuru – Dora Erceg,  Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu, Pula

DISCIPLINA 5. – Pripremanje barskih mješavina – Leo Radović, Ugostiteljsko – turističko učilište Zagreb

 

Najbolji  učenici u hotelijersko – turističkim disciplinama:

DISCIPLINA 6. – Poslovanje recepcije hotela – Matea Klarić, Srednja strukovna škola Vinkovci

DISCIPLINA 7. – Poslovanje putničke agencije – Nikolina Horvat – Hribar, Hotelijersko – turistička škola Zagreb

DISCIPLINA 8. – Predstavljanje turističkog mjesta – destinacije – Sara Puškarić,  Srednja strukovna škola Vinkovci        

                      

 Zajednica ugostiteljsko – turističkih škola Republike Hrvatske posebnu nagradu, diplomu izvrsnosti, dodijelila je onim učenicima koji su se u svojim disciplinama pokazali kao izvrsni  te osvojili 90 i više od mogućih 100 bodova.

 

Rezultati – GASTRO 2018.

Popis učenika i mentora

http://jadranka.hr/news/u-hotelu-bellevue-proglaseni-pobjednici-drzavnog-natjecanja-gastro-2018

http://www.mint.hr/vijesti/ministar-cappelli-na-6-forumu-iznajmljivaca-i-drzavnom-natjecanju-ucenika-gastro-2018-na-malom-losinju/12025

http://www.mint.hr/vijesti/u-losinjskom-hotelu-bellevue-5-odrzano-38-drzavno-natjecanje-world-skills-croatia-gastro-2018/12053

http://www.otoci.net/index.php/turizam/7698-losinj-ponovo-domacin-drzavnog-natjecanja-gastro

http://www.otoci.net/index.php/turizam/7710-zavrsio-gastro-paolina-matas-10-u-poslovanju-agencija