OBILJEŽILI SMO DAN SJEĆANJA NA HOLOKAUST I SPRJEČAVANJE ZLOČINA PROTIV ČOVJEČNOSTI

U našem školskom atriju ponovo su procvali žuti šafrani. Već nekoliko godina za redom maturanti gimnazijskih odjela u Lošinju i Cresu sudjeluju u PROJEKTU ŠAFRAN.

U jesen su maturanti gimnazije uz svoje razrednice, profesorica Lovorku Tomović i profesoricu Anamariju Sertić, te profesoricu povijesti Lidiju Kosmos u školski atrij, odnosno vrt, posadili lukovice žutog šafrana. Dio je to projekta koji se trenutačno provodi u zemljama Europske unije. Promiču se temeljne vrijednosti EU: ljudska prava, vladavina zakona, tolerancija, poštovanje svih ljudi bez obzira na vjerske, nacionalne spolne ili neke druge kulturološke razlike.

PROJEKT ŠAFRAN osmišljen je kako bi nas podsjetio na milijun i pol židovske djece stradale u Holokaustu. Žuti cvjetovi podsjećaju na žute Davidove zvijezde koje su Židovi bili prisiljeni nositi pod nacističkom vlašću.

Osim sadnje šafrana učenici su u svojim učionicama izradili prigodne plakate na kojima će na povijesnoj karti označiti države Europe koje su nacisti okupirali i u kojima su provodili genocid nad Židovima.

U Republici Hrvatskoj Dan sjećanja na Holokaust i sprečavanja zločina protiv čovječnosti obilježava se dva puta – 27. siječnja i 13. travnja.

Da se ne zaboravi i nikada više ne ponovi!