Školski brod „Kraljica mora“ boravio u Lošinju

Proteklih dana je u Malom Lošinju boravio školski brod „Kraljica mora“ na kojem su po prvi put učenici pomorskih odjela imali priliku odraditi dio stručne prakse.

Na brodu su boravili maturanti – pomorski nautičari (Sara Badurina, Marijan Bajrić, Patrik Botić, Dino Busanić, Karolina Galić, Antun Glavaš, Bruno Juranić, Demis Koljevina

i Leo Manzoni) i tehničari za brodostrojarstvo (Ivan Belašić, Nenag Bogdanović, Benjamin Lovrečić, Goran Radišić, Nikola Saganić, Juraj Savinc i Alen Vulić), a vodili su ih profesori Ivan Bižaca, Velimir Blažević i Renato Dudić.

Putovanje naših maturanata je započelo u petak, 23. rujna u večernjim satima, kada su se u Bakru ukrcali na brod i krenuli u noćnu vožnju prema Rapcu, a sutradan su doplovili do Malog Lošinja. Praksu su nastavili od ponedjeljka do srijede kada je plovidba zamijenila teoretsku nastavu u klupama.

Prve reakcije učenika po dolasku u Mali Lošinj bile su jako pozitivne, a posebno se navigacija dopala i našim djevojkama – nautičarkama koje su se bez problema snašle među svojim muškim kolegama. Tijekom boravka na brodu učenici su imali razna zaduženja: od mornarskog rada na palubi do vođenja navigacije na zapovjednom mostu, a trebalo je pomoći i u „kužini“.

Prigodom boravka „Kraljice mora“ u Lošinju, u školi smo iskoristili prigodu i za provođenje praktičnih vježbi iz sigurnosti na moru za učenike trećih razreda brodostrojarskog smjera kojima su članovi posade uz pomoć naših nastavnika struke pokazali smještaj i funkciju opreme za spašavanje.

Osim učenika, brod su mogli razgledati i nastavnici škole, a posebno su se tom posjetu veselila djeca naših nastavnika koja su članovima posade postavila mnogobrojna pitanja vrlo ljubaznim i strpljivim članovima posade.

Željeli bismo zahvaliti svim članovima posade, a posebno zapovjedniku, kapetanu Robertu Pensi, upravitelju stroja Ivici Piplici i prvom časniku palube Davoru Šakanu na velikoj pomoći koju su pružili našim nastavnicima i učenicima u savladavanju predviđenog programa.