4.HTT –terenska nastava

U petak 5. svibnja 2017., vesela skupina naših maturanata hotelijersko- turističkog usmjerenja, uputila se u pratnji predmetne profesorice Sunčane Dundov , na terensku nastavu iz Kulturno povijesne baštine.

Naša prva destinacija bio je Osor u kojem nas je dočekao župnik i uveo u župnu crkvu koja oživi u ljetnim danima kad se u njoj, osim mise, održavaju Osorske glazbene večeri. Osim katedrale, posjetili smo i župnu riznicu u čijem se prizemlju nalazi lapidarij koji je nekad služio kao zatvor,

Laganom šetnjom i prethodnom  pripremom obišli smo sve važne točke u Osoru, čudili se i divili njegovoj veličini i na žalost pustoši koja je vladala osorskim ulicama u kojem danas živi svega 42 stanovnika.

Krenuli smo od kanala na kojem smo zaigrali igru mlin urezanu u kameni stol pored kanala, preko samostana i crkve Sv. Petra, uvale Bijar i grobljanske crkve do crkve Sv. Gaudencija zaštitnika Osora pred kojom smo ispričali legendu o zmijama otrovnicama i prokletstvu Sv. Gaudencija.

Potom nas je dočekao Cres u kojem smo odradili i zasluženu pauzu…neki na kavu, neki na ručak, a neki u nedavno otvorene Plodine.

Kao zadnja destinacija čekale su nas Lubenice prije kojih smo svratili u crkvu Sv.Marka na Bučevu, iznad Valuna,  u koju smo ušli detektivskim sposobnostima pojedinaca koji su pronašli ključ crkvice u kojoj smo s pažnjom poslušali tužnu priču o djevojčici koja je poginula hraneći golubove, a njoj u spomen roditelji su podigli spomenik..

Lubenice….pogled puca na Istru…sunce, mir, tišina ometena blejanjem ovaca i beskrajna ljepota.

Neki učenici su po prvi put posjetili neka mjesta, ali svi su bili ugodno iznenađeni  njihovom ljepotom koju su na ovoj terenskoj nastavi, uz prekrasan sunčani dan, otkrili.