Obilježen Mjesec knjige u našoj knjižnici

Ove godine Mjesec knjige otvorili smo otvaranjem vrata Noninog ormara koji je svojim porukama poticao čitanje. Njegovo „knjiško“ ruho osmislile su administratorica gospođa Lorina Starc i profesorica Kata Marković. U našoj  knjižnici obilježili smo ga  s ponosom i radošću  promocijom knjige Haračićevi profesorski i znanstveni vidici, nakladnik koje je naša Škola,a autorica, također naša, profesorica povijesti, Lidija Kosmos. Ambroz Haračić  bio je negdašnji profesor naše Škole i jedan od najzaslužnijih Lošinjana. Knjiga je tiskana u povodu 160. obljetnice njegova rođenja i 100. godišnjice  smrti. Možemo reći da je u knjizi o Haračiću sazdana i povijest Lošinja. Bez njega bi ona bila osiromašena. Ma gdje krenuli, hodat ćemo Haračićevim stopama. Osim što je bio profesor u našoj Školi, bio je: botaničar, klimatolog, preporoditelj,domoljub,pokretač pošumljavanja  Lošinja,zaslužan za proglašenje Malog i Velog Lošinja klimatskim lječilištima.

Profesorica Kata Marković  učenicima je govorila o vrijednostima knjige i čitanja. Rekla je i ono, njima nepoznato, o životu njihove profesorice Lidije Kosmos koja je učenike upoznala sa sadržajem knjige vodeći ih kroz njena poglavlja. U njima su po prvi put u cjelosti prikazani Haračićev život i djelo. U svojim izlaganjima profesorica Kosmos naglasila je Haračićevu humanitarnu dimenziju koja se kao lajtmotiv provlačila kroz sve ono što je radio.

Na promociji su bili učenici iz svih usmjerenja. S pozornošću su slušali o životu i radu znanstvenika i profesora čije ime nosi naša Škola.