Haračićevi profesorski i znanstveni vidici

Dana 16. studenog 2016. u Palači Fritzy promovirana je knjiga Haračićevi profesorski i znanstveni vidici, autorice Lidije Kosmos. Knjiga je posvećena 100. godišnjici smrti profesora i znanstvenika Ambroza Haračića.

Na početku predstavljanja ravnateljica Škole Jelena Bralić istaknula je da je knjiga rezultat dugogodišnjeg projekta koji se provodi u Školi. Podsjetila je na postignuća projekta Njegovanje tradicije, istraživanje i prezentiranje zavičajne povijesti Malog Lošinja koji je započeo uoči 2005. godine i kojeg vodi profesorica Kosmos. Od tada učenici,  okupljeni u grupi Mladi povjesničari, sudjeluju na mnogim državnim natjecanjima, organiziraju predavanja, prezentacije i izložbe. U godini obilježavanja 100. godišnjice Haračićeve smrti na dan 1. listopada, nakon obilaska njegovog počivališta, učenici su se uputili Haračićevim stopama u edukativnu šetnju Lošinjem. U prigodi obljetnice, u suradnji s Gradom,  postavljena je spomen ploča na zgradu bivše Pomorske škole u kojoj je radio profesor Haračić. Spomen ploča postavljena je na Dan grada Malog Lošinja.

“Kako naša Škola nosi Haračićevo ime, osjećamo se dužnima nastaviti dalje razvijati Projekt i na najbolji način njegovati njegovu ostavštinu. Planiramo, s obzirom da Haračić nije imao potomaka, preuzeti brigu o  njegovom grobu, postaviti njegovu bistu  u prostorima Škole i pobrinuti se za prezentiranje predmeta iz njegove ostavštine koje je on osobno koristio” – istaknula je ravnateljica Bralić.

Knjigu je predstavio dr. Goran Ivanišević, koji je ujedno istaknuo da bi izlet Haračićevim stopama po Lošinju trebao postati sastavni dio turističke ponude. Profesorica Kata Marković govorila je o autorici knjige. U programu predstavljanja sudjelovali su učenici Zala Nikolić i Marko Vidulić koji su podsjetili na Haračićev profesorski i znanstveni rad. Haračićeve riječi iz knjiga i pisama čitali su Petar Sklepić i Paolina Matas.

Na kraju promocije autorica knjige naglasila je da je u knjizi, osim iznošenja činjenica o Haračićevim postignućima, željela oživjeti njegov karakter i prikazati njegove ljudske vrline. Istaknula je:

“Ljubav spram prirode i ljudi svog zavičaja, prožima sva Haračićeva djela i djelovanja. Kao intelektualca, resila ga je radoznalost, vječita spremnost na učenje i uvjerenje da je znanje najviši ideal. Bio je revan, uporan, dosljedan, precizan, sistematičan znanstvenik, uvjeren da rezultati znanstvenih dostignuća doprinose boljitku zajednice. Kao profesor imao je osjećaj za dužnost, odgovornost i red. Kao čovjeka krasili su ga širokogrudnost, briga za druge i opće dobro, a svojom je velikodušnošću i darežljivošću iskazivao posebnu empatiju za siromašne”.

Na kraju prezentacije učenici prvog razreda ugostiteljske škole (Pjeter Curi, Josip Jerković, Matej Opačak, Tamara Russin i Mario Baki Selimi pod vodstvom mentora Ivana Lukića i Milana Žunića) priredili prigodni domjenak.