Dani hrvatskog jezika

Dani hrvatskog jezika obilježavaju se 11. – 17. ožujka svake godine. Manifestacija je utemeljena u spomen na Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika po nadnevcima deklaracijskih zbivanja:

– 13. ožujka Deklaracija je prihvaćena,

– do 15. ožujka potpisale su je sve značajnije udruge i ustanove,

– 17. ožujka 1967. godine objavljena je u časopisu Telegram

Osamostaljenje Republike Hrvatske omogućilo je hrvatskom jeziku samostalan i prirodan jezični razvoj, neovisan o političkim, društvenim i inim pritiscima. Ugrađen je u temelje nacionalnog i jezičnog identiteta. Proučavanje i njegovanje zadaća je svih nas.

U sklopu obilježavanja Dana hrvatskog jezika u našoj je školi ove godine organizirana terenska nastava u svrhu upoznavanja učenika sa zavičajnom kulturno – povijesnom baštinom. Posjetili smo Župni ured u Ćunskom gdje se nalazi glagoljski misal iz 1741. g. te kalež iz 1627. g. na čijim je rubovima glagoljski zapis. Nakon toga obišli smo Župni ured u Osoru i ruševine samostana na Bijaru gdje postoje vrijedni glagoljski natpisi uklesani u kamenu. Terensku nastavu su organizirale voditeljice projekta Zrinka Jensch i Milica Prole, a sudjelovalo je šest učenica naše škole: Zala Nikolić,3.g, Antea Dragoslavić,2.n, Antonia Manzoni,2.n, Mia Šalov,1.g, Aida Hysenaj,1.g i Ema Baumgarten,1.g.

U sklopu ovog projekta oslikani su nadvratnici s glagoljskim riječima i postavljeni u hol škole. U izradi su sudjelovale učenice 3.g razreda: Marija Jensch, Romana Tikvić, Zala Nikolić i Ana Marija Celinić.