Terenska nastava iz Hrvatskog jezika

Radnja povijesnog romana Zlatarevo zlato Augusta Šenoe odvija se u Zagrebu u 16. stoljeću. Roman ima ljubavnu i povijesnu fabulu .Upravo zbog te povijesne fabule i vremenskog odmaka učenicima je često nerazumljiv u nekim dijelovima.

U sklopu eksperimentalnog programa za pomorce iz Hrvatskog jezika profesorica Zrinka Jensch je organizirala terensku nastavu za 16 učenika 3.NB razreda. U pratnji su bile profesorice Milica Prole i Iva Stambolija. Terenska je nastava održana 5.veljače, uz izvrsnu vodičkinju Anđelku Vincetić, predsjednicu Udruge turističkih vodiča Zagreba na, prostoru u kojem se odvijala radnja romana, Gradecu i Kaptolu. Započela je panoramskim razgledavanjem Zagreba i odlaskom na Mirogoj gdje su učenici i profesorice položili cvijeće na grob ovoga velikoga hrvatskog pisca. Nakon toga su autobusom došli u blizinu Medvedgrada i kasnije u stari dio grada. Uz stručno vođenje na lokacijama vezanim uz životopis samoga pisca i radnju romana detaljno su upoznati i s ostalim znamenitostima Zagreba.

Ovakav je oblik rada s učenicima daleko poticajniji i učinkovitiji te ga je potrebno što češće primjenjivati. Terenska je nastava realizirana zahvaljujući i novčanoj pomoći lošinjskog brodogradilišta.