Dan zagrljaja u našoj školi

Danas, 21.siječnja obilježili smo Međunarodni dan zagrljaja. Vršnjaci pomagači su, tijekom velikog odmora, poticali druge učenike da grle jedni druge. Oni su bili ti koji su prvi ponudili zagrljaj sa željom da zagrljeni učenici prenesu dobiveni zagrljaj drugima.

Zagrljaji imaju brojne dobrobiti:

  • Zagrljaj podiže razinu oksitocina i serotonina, hormona sreće koji popravljaju raspoloženje i smanjuju osjećaj ljutnje te usamljenosti.
  • On jača imunološki sustav. Blagi pritisak na prsnu kost i emocionalni naboj stimulira rad žlijezde koja regulira i uravnotežuje proizvodnju bijelih krvnih stanica. Te stanice pravi su borci protiv bolesti.
  • Zagrljaj opušta mišiće, smanjuje napetost pa čak i umanjuje fizičku bol.
  • Grljenje podiže samopouzdanje i pruža osjećaj sigurnosti.
  • Zagrljaj gradi povjerenje i jača povezanost s ljudima kojima ih ga poklanjamo.
  • Zagrljaj smanjuje razinu hormona stresa kortizola i ublažava simptome depresije

Neke vrste zagrljaja

Zagrljaj “slovo A” – Tijela su nagnuta jedno prema drugom, grli se s obje ruke, jednom preko ramena, a drugom u predjelu pazuha druge osobe, a lica su pripijena, tako da obje osobe gledaju u istom smjeru. U nekim zemljama (ne baš u Hrvatskoj) ovo kratko grljenje je za dobrodošlicu ili pozdrav.

Zagrljaj s tapkanjem po leđima – Grljenje s obje ruke i tapkanjem grljene osobe s jednom od njih. To znači: “Drag si mi, ali ovo je samo prijateljski zagrljaj”.

Jednoruki zagrljaj – Kratak zagrljaj druge osobe desnom rukom. Tipičan za muškarce, kada je poruka: “Tvoj sam kompa, ali nismo toliko bliski”.

Bezprsni zagrljaj – U kontaktu sudjeluju ruke i ramena, ali ništa ispod tog nivoa. Ostaci tijela su udaljeni oko 30-50 cm. Tipičan za žene kada se susreću s kolegicama s kojima su više formalne, a manje bliske.

Obrazni zagrljaj – Nježni zagrljaj bilo kojeg tipa, stojeći ili sjedeći, pri kome se obrazi istaknuto dodiruju, dok je ruka obično na drugoj strani lica. Na ovaj način tješimo jedni druge.

Zagrljaj “Pogodi tko je” – Grlitelj prilazi odostraga i s obje ruke nježno pokrije oči grljene osobe, tako da mu prsa dotiču leđa druge osobe.

Zagrljaj “Vrh glave” – Stojeći grlitelj grli s obje ruke sjedeću osobu, obuhvaćajući joj glavu ili vrat, s jednom stranom lica dodirujući potiljak. Dobar lijek protiv depresije.

 

“Zagrljaj je idealan poklon. Jedna veličina odgovara svima!” Nepoznati autor

“Svatko je od nas anđeo sa samo jednim krilom, zato možemo letjeti samo u zagrljaju s nekim drugim.” Luciano de Crescezo

 

Evo nekoliko fotografija: