Dan sjećanja na žrtve Vukovara

Danas, 18.studenog obilježavamo 24.obljetnicu pada Grada heroja – Vukovara.

Nakon devedeset dana nadljudskog otpora jugo-vojsci i paravojnim četničkim formacijama Vukovar je na današnji dan 1991. g. okupiran.

Više od 90 posto zgrada uništeno je ili porušeno do temelja. Tri mjeseca cijeli je grad proveo u podrumima, skloništima, čak 56 dana nisu imali struje, vode i telefonskih veza sa svijetom. Nedostaje i hrane. U gradu više nema ni zgrada, ni kuća niti skloništa. Ima tek na stotine novih grobova, šačica preživjelih boraca i već legendarnih živih i palih heroja.
Nakon okupacije u gradu počinje neviđeni teror. Jugoslavenska vojska i paravojne formacije odvode u nepoznatom smjeru branitelje, djecu i civile. Nije pošteđeno ni 12 djelatnika vukovarske bolnice i 261 ranjenik. Sudbina mnogih od njih još je i danas nepoznata, a masovne grobnice na Ovčari, vukovarskom Novom groblju i na drugim lokacijama govore o strašnoj sudbini hrvatskih zarobljenika.

Također, dvadesetčetvrta je obljetnica jednog od najvećih ratnih zločina tijekom Domovinskog rata, kada je srpski agresor s golemom ratnom tehnikom i vojskom napao dalmatinsko selo Škabrnju i okupirao je, počinivši stravičan pokolj branitelja i civila. Pripadnici srpskih paravojnih postrojba, potpomognuti zrakoplovstvom, tenkovima i pješaštvom, počeli su 18. studenog 1991. krvavi pohod na Škabrnju. Samo na današnji dan u Škabrnji je stradalo 48 civila i 15 branitelja.

Tradicionalnim paljenjem svijeća, u organizaciji našeg Grada i udruga proizašlih iz Domovinskog rata, na glavnom malološinjskom trgu, građani Malog Lošinja (međi njima i naši učenici i profesori) izrazili su svoje poštovanje palim žrtvama za slobodu naše Domovine.

I zapaljena svijeća ispred naših ureda gori u spomen i sjećanje na sve te žrtve.

Fotografije s malološinjskog trga snimio je g. Bojan Purić.