Klementina Dodig srebrna na Državnom natjecanju pomorskih nautičara

Ovih dana je u Šibeniku održano 18. Državno natjecanje učenika srednjih strukovnih škola iz sektora prometa i logistike na kojem je Klementina Dodig, učenica 4.N razreda, osvojila drugo mjesto u zanimanju pomorski nautičar, a mentorica joj je bila Aldina Burić, nastavnica pomorske grupe predmeta.

Polazak za Šibenik je bio u srijedu, 23. travnja gdje je u hotelu Niko hotelskog naselja Solaris u popodnevnim satima održan uobičajeni sastanak Državnog povjerenstva i svih mentora, nakon čega je bila prigoda za upoznavanje učenika ostalih škola.

U četvrtak, 24. travnja je u 9.00 sati održano otvaranje natjecanja koje je ove godine organizirala Škola za cestovni promet iz Zagreba. U programu je predstavljena retrospektiva prethodnih natjecanja koju je pratila klapska pjesma.

Odmah nakon svečanosti započela su natjecanja: od 10.00 – 11.00 sati je bilo predviđeno za zadatke objektivnog tipa, od 11.30 – 12.30 su bili zadaci iz stabilnosti broda i rad na karti, a nakon pauze za ručak je od 15.00 započelo predstavljanje samostalnih radova.
 Prezentacije svih učenika su bile u Power pointu, a s obzirom da su se natjecali učenici iz više zanimanja, moglo se čuti mnogo zanimljivosti o raznim granama prometa: od brodova za prijevoz plina do načina otpreme pošte ili do razlike između izvoza robe u zemlje EU ili u istočnoevropske zemlje…

Nakon službenog djela natjecanja, kada je Državno povjerenstvo u kojem je i naš prof. Renato Dudić, čekao najveći dio posla, mentori su imali vremena za neformalno druženje uz večeru, a većina natjecatelja je provela slobodno vrijeme na piratskom brodu – disco clubu uz plažu.

U petak su objavljeni neslužbeni rezultati bez bodova za samostalni rad prema kojima su konačni rezultati još bili sasvim neizvjesni. Konačni rezultati su objavljeni oko 10.00 sati nakon čega je uslijedilo nagrađivanje i „milenijsko“ fotografiranje.

Klementina Dodig, ujedno jedina djevojka, osvojila je drugo mjesto, iza Stipe Mićina iz Šibenika, a treće mjesto je zauzeo Donat-Kalito Pavić, učenik iz Zadra. Natjecali su se još Karlo Jambreković iz Bakra, Roberto Ugrina iz Dubrovnika, i Ivan Buzov iz Splita.

Osim ukupnog rezultata Klementine Dodig, treba naglasiti da je njezin samostalni rad jedan od najboljih, a osvojila je i maksimalne bodove za prezentaciju na temu „Nebeska tijela u navigaciji“ tijekom koje je prikazala kako su pomorci plovili po zvijezdama nekad, kada su im one pokazivale put te u novije doba, kada se pomoću njih može odrediti pozicija na moru. Posebno je bilo interesantno što je uživo pokazala kako izgleda identifikator zvijezda i sekstant te je i za prezentaciju dobila posebne pohvale od članova Državnog povjerenstva.

Dojmovi sa natjecanja su vrlo pozitivni: sklopljena su nova prijateljstva među natjecateljima, a mentori su još učvrstili svoja poznanstva, razmijenili iskustva u radu i dogovorili nove zajedničke projekte suradnje među školama.

Pogledajte galeriju fotografija: