Predstava “Ljepotica i zvijer”

26 učenika u pratnji profesorica Sandre Maljić, Mirjane Čović i Elene Busanić Sušić, iskoristili su sunčan dan – za kulturno uzdizanje darovan!

Privučeni projektom (Za)voli kazalište HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, namijenjenog popularizaciji kazališta među mladima, uputili smo se na predstavu „Ljepotica i zvijer“ u subotu, 7.12., u 18 sati.

Riječ je o klasičnoj bajci za djecu i mlade  koja je doživjela razne kazališne, filmske i mjuzikl verzije. Predstava ima satiričku oštricu zaogrnutu u estradno – zabavljačko ruho.

I zaista smo osjetili da pripadamo kazalištu! Prvih nekoliko minuta čekali smo početak predstave jer smo mislili da je u tijeku neka zabavna uvertira, a zapravo je čitava predstava ispjevana u rimi i suvremenom  ritmu  iz usta pripovjedača DJ-a, bazirana na glazbi i songovima treš poezije.

Predstava je utemeljena na motivima klasične bajke, ali radnjom odražava aktualne društvene prilike, tako da ova današnja „Ljepotica i zvijer“ postaje gorka priča vremena u kojemu se tradicionalne definicije ljepote i zvjerskog vrte oko odrastanja u okružju novca, društva sumnjivog morala s novopečenim  bogatašima bez pokrića, tajkuna, kapitalističkih moćnika zatočenih u vlastitim  ukletim dvorcima u kojima se može kupiti sve.

Oduševljeni novim iskustvom s kazalištem, uputili smo se ono malo slobodnog vremena koje nam je preostalo do povratka kući utrošiti razgledavajući Rijeku u šarmantnom blagdanskom ruhu.

Veselimo se sljedećem odlasku u kazalište nekom  novom  prilikom