Kvarnerska avantura 4.NB razreda

Kako ste već čitali u našim postovima, učenice i učenici 4.NB razreda su prošli tjedan bili na praksi na školskom brodu “Kraljica mora”.
Iako je u ponedjeljak prilikom ukrcaja bila vrlo jaka kiša, a vani je puhala jaka bura, uspjeli su isploviti i krenuti na svoju Kvarnersku avanturu.
Prova broda je po izlazu s Boccavere usmjerena prema južnoj strani otoka Lošinja, a nakon ručka se odmah krenulo s nastavom.

Prema dnevniku prakse doznajemo da je opažana Punta uvale Krivica, određena je pozicija, utvrđeni meteorološki podaci.

Nakon noćnih straža u luci Rab, uslijedilo je buđenje onih koji nisu bili u gvardiji, doručak, čišćenje i novi zadaci. Po isplovljavanju iz Raba nastavljeno je sa zadacima.

Određivala se pozicija pomoću Sunca, varijacija, devijacija kompasa, ucrtavala pozicija na karti i tako redom sve do Krka. Gvardije su se izmjenjivale svaka dva sata, a svi su učenici prošli sva zaduženja: od pomaganja u kuhinji, čišćenja, pospremanja, do najbitnijeg djela, a to je držanje gvardija, tj. straža, i to svaki dan u drugo doba po danu i po noći.

Druga noć je provedena u gradu Krku, a treći dan je brod isplovio za Rijeku.

Dok se plovilo Kvarnerom, odrađena je vježba gašenja požara pri čemu su se učenici našli na zbornom mjestu, oblačili  vatrogasna odijela s kacigama te gasili “virtualan požar” koji je nastao na palubi broda.

Bilo je tu i traganja i spašavanja za unesrećenima, četveronožnog kretanja u dimu s pomoćnim vatrogascem, probijanje “uz pomoć sjekire”….
U Rijeku se stiglo oko 11 sati pa je bilo i malo vremena za razgledavanje, kao i u svim ostalim lukama u kojima je brod uplovljavao!

Na putu prema Puli uplovilo se i u Medulinski zaljev gdje su učenici iz prve ruke vidjeli postupak sidrenja broda.

Po dolasku u Pulu odrađena je vježba napuštanja broda. Započela je signalom kojeg nijedan pomorac ne želi čuti: 7 kratkih i jedan dugi! Ponovno su se svi okupili na zbornom mjestu, otvorene su splavi, počele su procedure napuštanja broda……

Nisu se vježbe provodile samo na palubi i u navigacijskom djelu: bilo je tu i vježbi u strojarskom djelu: motor, kormilarski uređaj, tankovi, sisaljke, šteta što ima previše elektronike pa se ne mogu odrađivati gvardije i u makini…

Petak i povratak u luku je stigao, kako su svi rekli: PREBRZO!

Da se podsjetimo: učenike su vodili profesori Miljenko Jović i Andrija Vitlov.

Brod je u koncesiji Jadrolinije iz Rijeke.

Glavne zvijezde ove avanture su bili učenici:  Marin Baljak, Stiven Beg, Daria Damijanjević, Klementina Dodig, Mario Fišter, Emili Higl, Magdalena Hirsch, Rikardo Jagnjić, Izak Jeremić, Irma Kajdić, Marin Kajkara, Melita Nanić, Mateo Samardžić, Rebeka Sokolić, Tara Šaponja, Rebeka Škoda i Anton Toić.

Na povratku su jednom rečenicom opisali svoje dojmovepa pročitajte neke komentare:

Sve je bilo super, posada je bila odlična, a pogotovo kuhar. Šteta što nije trajalo duže.

Najboljih 5 dana u životu i olakšalo mi je odluku da li ploviti ili ne!

Jedina primjedba je ta što ovo putovanje nije trajalo duže…

Bolje nije moglo biti, još da je malo duže trajalo… Uglavnom sve super!

Bilo je fenomentastično! 

Odlično i poučno putovanje, mnogo novih iskustava, vidjeli smo puno mjesta, sve u svemu super i bilo bi lijepo ponoviti!

Putovanje je odlično, posada je super. Jedina je mana što je putovanje trajalo pet dana….

 

I za kraj, ovdje je link na dvije zbirke fotografija: jedna je po viđenju profesora, a druga po viđenju učenika pa prosudite koja je bolja!

Kvarnerska avantura 4.NB u očima učenika       Kvarnerska avantura 4.NB u očima profesora