Razmjena učenika

U uzvratnom posjetu Hasslochu (Njemačka) bili smo od 26. travnja do 4. svibnja 2013. Program je bio vrlo bogat i zahtjevan. Posjetili smo Mannheim, središte regije Rhein-Neckar, prošetali od željezničkog kolodvora do Arheološkog muzeja i putem prošli pored baroknog dvorca koji je danas dio sveučilišta u Mannheimu, te smo razgledali stalnu postavu Arheološkog muzeja. Nakon toga na redu je bio Speyer, grad na Rajni sa oko 50 000 stanovnika. Tamo smo posjetili romaničku katedralu iz 11. stoljeća koja je uvrštena na listu UNESCO-vih zaštićenih kulturnih spomenika, kriptu u sklopu katedrale u kojoj se nalaze grobovi nekih njemačkih careva i kraljeva, stari dio grada sa svojim Starim vratima i starim živopisnim uskim uličicama i Tehnički muzej, gdje su učenici mogli razgledati stare modele automobila, vlakova, aviona, podmornica, svemirskih letjelica, pogledati mali pomorski muzej, muzej starih električnih aparata, uživati u malom zabavnom parku u sklopu muzeja i pogledati 3D projekciju filma Antarktis u IMAX Dome-u.

            Nezaobilazni dio programa je uvijek i Neustadtan der Weinstrasse i dvorac Hambach koji se nalazi na brežuljku iznad grada. Nakon toga prošetali smo Neustadtom, središtem Njemačke vinske ceste i glavnim gradom regije Pfalz te uživali u njegovim starim uskim uličicama i kućama građenim tehnikom greda i kamena, tzv. Fachwerkhäuser. Praznik rada proveli smo u zabavnom parku Holiday Park u blizini Hasslocha. Slijedio je posjet Heidelbergu, gdje smo se uspinjačom popeli do Heidelberškog dvorca (DasHeidelbergerSchloss) iz 15. stoljeća. U sklopu dvorca posjetili smo Apothekenmuseum – muzej ljekarni sa zbirkom nekadašnjih ljekarskih posuda, laboratorijskih pomagala, lijekova i medicinskih knjiga i spisa i Veliku bačvu u koju stane oko 200 000 litara. Nakon toga smo se stepenicama spustili u stari grad gdje smo na glavnom trgu razgledali vijećnicu, crkvu svetog Duha i kuću «Zum Ritter», jedinu koja je neoštećena prošla ratove 17. stoljeća. Zatim smo se prošetali do starog mosta (Alte Brücke) na rijeci Neckar s kojeg se pruža prekrasan pogled na dvorac i razgledali mnoštvo slikovitih dućana i kafića smještenih u pješačkoj zoni.    Posljednjeg dana našeg boravka u Hasslochu posjetili smo Edenkoben, gradić koji se nalazi na samoj vinskoj cesti pokrajine RheinlandPfalz. Pješačili smo oko sat vremena cestom koja prolazi kroz vinograde sve do vile Ludwigshöhe, ljetne rezidencije kralja Ludwiga I. Tamo smo uz vodiča razgledali unutrašnjost vile, a nakon toga se žičarom popeli na vidikovac Rietburg s kojeg se pruža predivan pogled na čitavu pokrajinu Pfalz.

            Naravno, svakog su radnog dana učenici jedno određeno vrijeme proveli na nastavi slušajući razne predmete (matematiku, fiziku, engleski jezik, njemački jezik, biologiju…). Svatko od učenika imao je neku svoju priču i svatko je to doživio na drugačiji način. Netko je bio samo pasivni promatrač, a neki su se i aktivno uključili u nastavu.

Na kraju svi smo se složili u jednom – bila je ovo još jedna razmjena u nizu s koje se vraćamo umorni zbog zahtjevnog i bogatog programa, ali prepuni dojmova i bogatiji za nova znanja, iskustva i prijateljstva.