Izlet u Istru

Učenici 2.h i 4.h razreda, u pratnji svojih razrednica Brabare Šurline Bilić i Patricije Tomich i 2 učenice iz 1. razreda, sudjelovali su na trodnevnom izletu u Istru od 8. do 10.03. 2024.g.

1. Dan: Posjet Brijunima i zabavni park Sky Fox

Na prvom danu našeg školskog izleta u Istru, započeli smo s izletom na Brijune. Ovaj arhipelag od 14 otoka, poznat po svojoj netaknutoj prirodi i bogatoj povijesti, pružio je učenicima izvanredno iskustvo istraživanja. Obišli smo nacionalni park, gdje smo imali priliku vidjeti divlje životinje, vile, ostatke građevina iz rimskog doba i uživati u prekrasnim pejzažima. Posjetili smo i muzeje na otoku te se upoznali s bogatom prošlosti, vidjeli interaktivnu izložbu fore i faune otočja Brijuna.

Nakon posjeta Brijunima, uputili smo se prema zabavnom parku Sky Fox. U ovom parku avanture, učenici su imali priliku isprobati različite adrenalinske aktivnosti poput zip line-a, tjelesnih staza i penjanja na visoke konstrukcije. Ovo je bilo izuzetno uzbudljivo iskustvo za sve učenike, koji su se istinski zabavljali i uživali u svakom trenutku. Bilo je smijeha, suza, vriskova, ugodnih i manje ugodnih iznenađenja. Uglavnom, probili smo vlastite granice i dobro se zabavili.

Nakon aktivnog dana, večerali smo u hotelu Diamant u Poreču gdje smo i prenoćili. Večernji izlazak u lokalne klubove bio je opcionalan, ali neki učenici su odlučili istražiti noćni život grada i malo se zabaviti.

2. Dan: Razgled Poreča, Eufrazijeve bazilike i poslijepodne u jami Baredine

Drugog dana našeg izleta, posvetili smo se razgledu grada Poreča. Šetajući uskim ulicama i istražujući povijesne znamenitosti, učenici su imali priliku naučiti više o bogatoj prošlosti ovog prekrasnog grada. Posebno impresivan bio je obilazak Eufrazijeve bazilike, remek-djela ranokršćanske umjetnosti koje je UNESCO proglasio svjetskom baštinom.

Nakon razgledavanja Poreča, uputili smo se prema jamama Baredine, gdje smo imali priliku istražiti fascinantne podzemne špilje i vidjeti spektakularne stalaktite i stalagmite. Ovo je bilo izuzetno poučno iskustvo o geološkim procesima i prirodnom okruženju Istre. Spuštanje u duboku jamu strmim stepenicama i kroz lijepe hodnike dovelo nas je do 2 čovječje ribice koje su nas mirno dočekale i dale nam priliku za druženje.

3. Dan: Razgled Rovinja, crkve sv. Eufemije i stručni obilazak hotela Grand Park

Naš posljednji dan u Istri započeli smo s razgledavanjem slikovitog grada Rovinja. Šetnja starim gradskim jezgrom otkrila je učenicima šarmantne uske uličice, kamenite kuće i prekrasne trgove. Posjet crkvi sv. Eufemije, simbolu grada, omogućio nam je da se upoznamo s lokalnom vjerskom i kulturnom baštinom.

Nakon toga, imali smo priliku sudjelovati u stručnom obilasku hotela Grand Park u Rovinju. Ova ekskluzivna prilika omogućila je učenicima da steknu uvid u turističku industriju i upoznaju se s novim luksuznim smještajnim kapacitetima hotela s 5 zvjezdica. Imali smo priliku vidjeti hotelske prostorije, sobu, predsjednički apartman, wellness, konferencijsku dvoranu i saznati  sve o strukturi gostiju i cijenama takvih usluga na tržištu.

Nakon hotela krenuli smo put Valbiske prema svojim kućama kamo smo, usprkos jakom jugu,  sretno doputovali u večernjim satima.

Naš trodnevni izlet u Istru bio je izuzetno uzbudljiv i edukativan. Učenici su imali priliku istražiti različite aspekte istarske kulture, povijesti i prirode, stvarajući nezaboravne uspomene i gradeći nova prijateljstva. S nestrpljenjem očekujemo buduće izlete koji će obogatiti našu edukaciju i iskustva.