Naši filmaši ponovno u Karlovcu

Pod vodstvom sestre Ružice Dodig naši filmaši Nika Maros, Antea Mandić i Anton Sorić sudjelovali su u programu i projekcijama 28. Filmske revije mladeži i 16. Four River Film Festivalu u Karlovcu od 14. do 16. rujna 2023. godine.

Od prijavljena 1447 filma, u natjecateljski program uvrštena su 63 najbolja naslova, a među njima i uradak filmske skupine naše škole.  Upravo broj prijava potvrđuje važnost ovog Festivala među mladim filmašima diljem svijeta, stoga su i naši učenici bili iznimno ponosni jer su mogli dijeliti iskustva i interese s vršnjacima diljem svijeta.  

Ove godine središnja lokacija filmskog događanja je bilo novoobnovljeno Kino Edison u Karlovcu. Inače bogat edukativan i natjecateljski  program trajao je od 12. do 16. rujna. Tako osim gledanja filmova, ove manifestacije nude i edukaciju o filmu. U sklopu Festivala bio je i upriličen posjet interaktivnom Nikola Tesla Experience centru Karlovac, koji je svojevrsni hommage osobi Nikole Tesle. Nalazi se tik do Gimnazije Karlovac, nekad Velike kraljevske realke, na kojoj je mladi Tesla maturirao 1873. godine. Upravo u toj školi Nikola je postao TESLA zahvaljujući svom profesoru fizike Martinu Sekuliću koji ga je zaintesirao za elektricitet.  Zabavili smo se i pritom naučili nešto novo. 

            Festival je završio dodjeljivanjem nagrada. O najboljim filmovima odlučivao je ocjenjivački sud u sastavu: Zdenka Gold, producentica i osnivačica produkcijske kuće Spiritus movens, redatelj i multimedijski umjetnik Tomaž Pavkovič te redatelj i producent Ljubo Zdjelarević.

Tu je i žiri mladih srednjoškolaca koji dodjeljuju nagrade za najbolji scenarij, režiju, snimanje, montažu, mušku i žensku glumu te nagradu Žuta zastava koja se dodjeljuje filmu koji govori o borbi protiv nasilja. Iako naši mladi nisu osvojili neka od priznanja, samo sudjelovanje među vršnjacima koji su mahom upisali ili već studiraju na Dramskoj akademiji bilo je nadahnjujuće i duboko motivirajuće.  Iz tog razloga učenici mogu biti zahvalni školi i ravnateljici Jeleni Bralić na putovanju i brizi, Gradu, HAVC -u i svima koji na bilo koji način  podržavaju njihov rad.