Maturalno putovanje 2023.

U srijedu, 30.08.2023. godine u 4:30 sati u organizaciji agencije Apsyrtides travel krenuli smo na maturalno putovanje prema jugu Jadrana. Bilo nas je pedeset: 45 učenika završnih razreda, profesori Daniela Mužić, Vlaho Stražičić i Aldina Burić, u ulozi vodiča agencije gđa. Sandra Lupić, a kao vozač g. Karlo.

Nakon puno kiše na trajektu i gotovo cijelom autocestom stigli smo u osunčani Šibenik gdje je odmah započelo razgledavanje starog grada s lokalnim vodičem (riva, park, Masna ulica, Kalelarga, katedrala sv. Jakova, povijest grada i utvrda). Nakon nešto slobodnog vremena nastavili smo put do Makarske gdje nas je dočekao pljusak dobrodošlice! Smjestili smo se u Aparthotel Miramar gdje je bila organizirana večera. Učenici su imali slobodno vrijeme za razgledavanje grada.

U četvrtak smo posjetili park prirode Kravica kod Ljubuškog u BiH gdje smo imali prigodu za kupanje, vožnju barčicom i razgledavanje parka, a organizirani ručak je bio u restoranu Vodopad u sklopu parka. Po povratku u Makarsku imali smo slobodo vrijeme, a večera je bila organizirana u hotelu. 

U petak smo krenuli dalje prema jugu. Nakon kraćeg zaustavljanja i obaveznog „milenijskog“ fotografiranja kod Pelješkog mosta, po dolasku u Dubrovnik čekalo nas je razgledavanje starog grada s lokalnim vodičem (dio zidina, Pile, povijest grada, Orlandova česma, Stradun, katedrala sv. Vlaha) nakon čega smo imali slobodno vrijeme pa ručak u restoranu Mimoza. U Budvu smo stigli u kasnim popodnevnim satima, smjestili se u hotelu Harmonia by Dukley i večerali u susjednom hotelu Tara.

U subotu je na red došla Boka Kotorska. Po dolasku u Kotor odmah je započelo razgledavanje starog grada s lokalnim vodičem (zidine, trgovi, crkve, povijest grada, Konzulat RH) nakon čega smo imali slobodno vrijeme. Oko podne krenuli smo iz Kotora za Perast gdje smo brodicom otišli na otočić Gospe od Škrpjela i razgledali zavjetnu crkvu te upoznali povijest lokaliteta. Po povratku lokalnom brodicom u Perast bio je organiziran ručak u restoranu Conte a po povratku u hotel imali smo slobodno vrijeme za razgledavanje, shopping i zabavu.

Nedjelja je bila posvećena cjelodnevnom putovanju do Malog Lošinja gdje smo sretno stigli tek sutradan, tj. u ponedjeljak nakon vožnje ponoćnim trajektom.

A što su nam o tome rekli maturanti? Pročitajte u nastavku:

Meni je bilo nezaboravno i prezabavno iskustvo i mogu sigurno reći da se nisam htjela vratiti. Svidjele su mi se skoro sve lokacije koje smo posjetili. Da moram usporediti Makarsku i Budvu izabrala bih Budvu jer mi je nekako ostavila jači dojam: ne znam je li to zbog ljepote, zabave, načina na koji taj grad “diše” ili nečeg drugog, ali definitivno ne bih izostavila ni Makarsku koja je PREDIVNA. Žao mi je što nisam više istražila gradove iako znam da bi mi trebalo dosta da pogledam svaki “ćošak” tih preslatkih lokacija. Vrijedilo je manje spavati jer sam na taj način iskoristila svaki trenutak tog putovanja jer znam da se dogodi jednom u životu i tko zna kad ćemo kao generacija biti ovoliko bliski i u ovom broju. Da mogu istog trena bih se vratila u bus i ponovila rutu i možda ispravila neke sitnice koje su mi zasmetale. Ostalo je puno uspomena, nesuvislih rečenica, ne baš toliko džeparca ali najbitnije je da smo uživali.