Vatrogasna vježba za učenike 3.nb razreda

           Naši učenici 3.nb razreda 6. lipnja 2023.g. odradili su vatrogasni vježbu u prostorima JVP Mali Lošinj. Vatrogasnu vježbu demonstrirali su vatrogasci iz JVP Rijeka, koji su sa stručnom terminologijom i iskustvom stečenim u praksi prenijeli učenicima svoje znanje o gašenju raznih vrsta požara i s različitim sredstvima za gašenje.

Vježba je obvezni i sastavni dio praktičnog dijela nastavnog programa koji je propisan STCW konvencijom i koji se kod nautičara i brodostrojara izvodi u okviru nastavnog predmeta Sigurnost na moru i Protupožarna zaštita.

Tom vježbom učenici stječu uvjete za ishodovanje Potvrdnice, temeljem koje će, po završetku obrazovanja, moći ishodovati svjedodžbe (brevete) za “Temeljnu sigurnost na brodu” ili engl. “Basic Safety” i ”Upravljanje gašenjem požara” ili engl.”Advanced Firefighting”, kod pomoraca poznati pod šiframa D-2 i D-12.

          Demonstracija je počela tako što su vatrogasci zapaljivom tekućinom izazvali požar u „padeli” pod zaštićenim uvjetima. Pokazali su učenicima aktivaciju i uporabu  aparata za gašenje požara s CO2 i prahom  te im objasnili rukovanje aparatima.

          Demonstrirano je gašenje požara vodom i s različitim vrstama mlaznica montirane na vatrogasnom crijevu. Učenici su također sudjelovali u prskanju vode mlaznicama. Demonstrirano im je rukovanje uređajem za gašenje pjenom, njen sastav i primjena, utjecaj na zdravlje čovjeka, da bi se na kraju opisalo rukovanje i uporaba boce s kisikom, postupanje u stresnim okolnostima i ovladavanje vlastitim postupcima u situacijama opasnim po život.

           Opisano je također zašto se vatrogasci za vrijeme požara ne smiju povezivati užetima i sajlama, iako je to u prošlosti bila praksa.

           Vježba je protekla uspješno, a svi sudionici su stekli nova i korisna znanja o zaštiti od požara i njegovom gašenju. S učenicima su bili i njihovi nastavnici Renato Dudić, Mario Čović i Petar Nikolić.

Evo i nekoliko komentara naših učenika:

Meni je bilo super! Jako poučno! Vrlo interesantno!

Jako mi se svidjelo i vrlo je zabavno, u budućnosti bih htio možda postati vatrogasac!

Meni je bilo super, vatrogasci su bili odlični i probali smo gasiti mi učenici. Sve u svemu top!

Bilo je vrh! Svaka čast vatrogascima, super su objasnili i demonstrirali.

Danas sam naučio nešto novo, zahvaljujem vatrogascima na novostečenim znanjima i vještinama. Smatram da je ovo današnje predavanje značajno u mojem daljnjem školovanju i općenito u životu.

Zahvaljujemo JVP Rijeka i JVP Mali Lošinj na, kao i uvijek, profesionalnoj suradnji.