Uz Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva – 22. veljače 2023.

 

Osorski glagoljski tekstovi

Hrvatsku je jezičnu povijest obilježila trojezičnost i tropismenost, odnosno uporaba triju jezika – latinskoga, staroslavenskoga, starohrvatskoga i triju pisama – latinice, glagoljice i hrvatske ćirilice ili bosančice. Nezaobilazni je simbol nacionalnoga identiteta glagoljsko pismo.

Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva je 22.veljače, a proglašen je na inicijativu Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Datum je odabran prema danu kada je 1483. godine tiskana prva hrvatska knjiga – „Misal po zakonu rimskoga dvora”.

U našoj se školi više od desetljeća čuva glagoljaška tradicija. O tome smo održali niz predavanja, prezentacija i izložbi. Od 2019. godine kada je utemeljen, Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva obilježavamo na različite načine.

Ove smo ga godine obilježili u suradnji sa školskom filmskom skupinom koja je snimila video Osorski glagoljski tekstovi. Voditeljice projekta profesorice Zrinka Jensch i Milica Prole, odabrale su Osor zbog razrušenog samostana franjevaca trećoredaca, samostana sv. Marije na Bijaru. Na njemu su još vidljivi tragovi glagoljaških vremena što je iznimna rijetkost i zanimljivost svima koji se bave kulturno-povijesnom baštinom naših otoka.

Zahvaljujemo osorskom župniku, školskoj filmskoj skupini i njihovoj voditeljici s. Ružici Dodig koji su pomogli u realizaciji ovog projekta.