Postupak profesionalnog usmjeravanja za maturante

U sklopu projekta Regionalnog centra kompetencije – RCK RECEPT proveden je postupak profesionalnog usmjeravanja u kojem je sudjelovalo 20 učenika završnih razreda četverogodišnjih usmjerenja matične škole i Područnog odjela u Cresu. Postupak je proveo Danijel Bićanić, magistar psihologije i stručnjak za karijerni razvoj mladih i profesionalnu orijentaciju uz pomoć članice tima za kvalitetu profesionalnog usmjeravanja u sklopu RCK projekta Daniele Mužić i školske psihologice Elene Busanić.

U srijedu i četvrtak 1. i 2. veljače provedeno je psihologijsko testiranje sposobnosti, interesa i osobina ličnosti koje se sastojalo od grupnog testiranja i individualnog razgovora s psihologom, a 8. i 9. veljače provedeno je i profesionalno savjetovanje u sklopu kojeg su učenici dobili povratnu informaciju o svojim individualnim rezultatima testiranja i preporuku oko odabira fakulteta.

U popodnevnim satima 8. veljače u holu škole održan je roditeljski sastanak za roditelje i učenike završnih razreda u sklopu kojeg je gospodin Danijel Bićanić održao predavanje na temu profesionalnog usmjeravanja. U svom je predavanju pokušao približiti profesionalni put jedne osobe, od najranije faze maštanja u dječjoj dobi pa sve do uključivanja na tržište rada nakon završene srednje škole ili fakulteta. Razdoblje između završetka srednje škole i upisa na fakultet je po nekim istraživanjima jedno od najstresnijih razdoblja u životu pojedinca pa je mladima u tom razdoblju vrlo važna podrška okoline, roditelja, obitelji i škole te je kod njih vrlo bitno poticati samoefikasnost.

Nakon predavanja ispitna koordinatorica Aldina Burić upoznala je roditelje s najvažnijim informacijama o državnoj maturi, objasnila sve bitne postupke vezane za državnu maturu te ih uputila na web stranice ncvvo.hr i studij.hr na kojima se mogu naći sve potrebne informacije i odgovori na mnoga pitanja u vezi državne mature i upisa na fakultete.