Brkati studeni

Jeste li znali da je  mjesec studeni posvećen podizanju svijesti o potrebi brige za muško zdravlje?

Pokret pod nazivom Movember prepoznatljiv je po svom logu koji prikazuje brkove. Brkati studeni za cilj ima potaknuti muškarce da brinu o svom zdravlju, kako fizičkom, tako i o psihičkom. 

Brojna istraživanja pokazuju da su muškarci manje nego žene skloni  potražiti pomoć kod pojave zdravstvenih problema, pa tako i kod pojave psihičkih teškoća.

Već u predškolskoj dobi dječaci uče svoju spolnu ulogu koja za sobom nosi čitav niz očekivanja koja okolina ima od njih jednostavno samo  zato što su muškog roda. Poruke da moraju biti čvrsti, ne pokazivati bol, tugu, strah formiraju ih od najranije dobi. Spolna uloga je nadalje povezana s osobinama koje su u skladu s onim što se smatra muževnim kao što su stabilnost, snaga, susprezanje emocija, sklonost umanjivanju problema, samodostatnost i sposobnost zauzimanja za sebe. 

Takva muževnost  izuzetno je usko definirana i nikako ne može obuhvatiti sav raspon ponašanja i osjećanja jednog muškarca. Kao i svako pojednostavljeno, odnosno krnje shvaćanje, može dovesti do negativnih posljedica poput umanjivanja šansi za razvoj bliskih odnosa, lošijeg mentalnog zdravlja i pojačanih izgleda za uporabu nasilja i razvoja ovisnosti.

Razgovor o emocijama i psihičkim teškoćama, kao i prihvaćanje vlastite ranjivosti u suprotnosti je s očekivanjima društva od muškarca, stoga muškarci puno rjeđe traže pomoć, iako to ne prati podatak da su zdraviji.

Susprezanje emocija može dovesti do teškoća u stvaranju povezanosti u odnosima u odrasloj dobi. Ohrabrivanje dječaka od strane okoline u rješavanje sukoba agresivnim ponašanjem uzrokuje da ljutnja, neposluh ili agresivno ponašanje dječacima postaje samoobrana u strahu od razotkrivanja njihove ranjivosti.

Potaknuti ovim spoznajama i simpatijom prema brkatom pokretu, odlučili smo doprinijeti promjeni stereotipa o muškarcima i potaknuti naše učenike da redefiniraju pojam muževnosti, prošire ga.

Svi zajedno možemo poboljšati stanje psihičkog zdravlja muškaraca oko nas prepoznavanjem rodnih uloga i promjene očekivanja od muškaraca, dopuštajući im da budu više od onoga što im nalažu društvene predodređenosti.

Ne postoji samo jedan način na koji netko može biti muškarac, već da ih postoji bezbroj.

U projektu su sudjelovala 23 učenika završnih razreda i u galeriji fotografija možete vidjeti rezultate naših aktivnosti.