Jednodnevni stručni izlet u Rijeku

 

U petak 21. 10. 2022. učenici 2. nb razreda uputili su se na jednodnevni stručni izlet s voditeljicom, prof. Tanjom Stipić Cvijanović, i pratiteljicom, prof. Mirjanom Čović. Po dolasku u Rijeku posjetili su izložbeni prostor maketa brodova te uz stručno vođenje imali prilike razgledati razne makete brodova – od glisera, do tegljača i jedrenjaka te pogledati primjerak seta za izradu barke. Potom su se uputili   u STEM laboratorij u jednu od  osam interaktivnih jedinica u sklopu projekta STEM(AJMO!)

U radionici   3D modeliranja učenici su se upoznali s  osnovama rada u alatima za izradu 3D modela. Koristili su se  alatom Tinkercad kako bi izradili 3D model privjeska.

Potom su posjetili STEM park na Klobučarićevom trgu  te su se  kroz stručno vođenje upoznali sa spravom – penjalicom u obliku uspravne piramide,  na kojoj se mogu proučavati Pitagorin poučak i sunčani sat. U parku su također razgledali i matematičku slagalicu tangram nastalu dijeljenjem kvadrata na 7 geometrijskih likova pomoću kojih se mogu složiti različiti zanimljivi oblici te abakus, staru spravu za računanje.

U park su postavljeni planetarij, tangram, abakus, konveksna i konkavna ogledala, sprava za gibanje po krnjem stošcu, Pitagorin poučak sa sunčanim satom. Pomoću ovih sprava moguće je proučavati šifrirane poruke, proučavati nebo sjeverne polutke, istraživati sunčev sustav, učiti osnovne i napredne matematičke operacije.

Nakon parka vratili su se u STEM  radionicu u kojoj su u grupama pomoću šifri i uputa uočavali princip  šifriranja pomoću Cezarove šifre, enigme, šifriranje pomoću slike i šifriranje pomoću microbita. Na kraju je pobjednička ekipa dobila poklon – krpenu torbu s logom radionice i staklenu bocu.

Nakon pauze za ručak uslijedila je posljednja aktivnost u kojoj su učenici u grupama sudjelovali u igri Potjera za blagom. Cilj je bio otkriti QR  kod koji ih je usmjeravao na znamenitosti Rijeke: kosi toranj, kazalište Ivana pl. Zajca, sat na Korzu i crkvu svetog Vida. Pobjednička je ekipa  također dobila simboličnu nagradu kao i prethodna skupina. Nakon radionica učenici su slobodno vrijeme iskoristili za šetnju Korzom.

Ovaj je izlet bio izuzetno dinamičan i kreativan te ga preporučujemo i ostalim učenicima.