Svjetski dan kravate

 

Academia Cravatica je neprofitna ustanova koja se bavi kulturnom baštinom kravate te ista poziva da se 18. listopada obilježi Svjetski dan kravate. Osim što kravata potiče iz Hrvatske i što je jedan od prepoznatljivih hrvatskih simbola, obilježavanjem ovog dana ne brinemo samo o Hrvatskoj baštini već se poziva na univerzalnost, zajedništvo i povezivanje, ali i na susret i komunikaciju, podsjećajući pritom na prava, odgovornost i obveze. 

 

Na ovom linku https://youtu.be/ZXV6e1M_264  možete vidjeti na koji smo način ove godine obilježili Svjetski dan kravate. Uz pomoć vrijednih učenika filmske skupine i voditeljice sestre Ružice Dodig te na inicijativu prof. Barbare Šurlina Bilić, učenici su snimili kratak video, a pri snimanju ovog videa prvi put su koristili školski stalak – stabilizator za koji su dobivena sredstva Hrvatskog filmskog saveza za poticanje školskih filmskih družina. 

 

S obzirom da se u našoj školi od ove školske godine provodi fakultativna nastava Škola i zajednica – ŠiZ pod vodstvom prof. Alenke Kovačević, na društvenim mrežama uz naš video pronaći ćete oznake #rodnaravnopravnost i #mislavnosikravatu koje su osmislili ŠiZ-ovke i ŠiZ-ovci XVI. gimnazije u sklopu kampanje pod nazivom “Jesmo li na tržištu rada svi jednaki?“.

 

Uživajte!