Izložba ‘Šareni trijem’

 

U utorak, 26. travnja 2022. godine otvorena je izložba učeničkih radova u Arheološkom muzeju Istre u Puli. Srednja škola Ambroza Haračića sudjeluje u tom poduhvatu prvi put.

Čitav projekt okupljanja učeničkih radova i oblikovanje u izložbu koja bi bila dostupna javnosti osmislila je gđa. Dr. sc. Milena Joksimović, nastavnica latinskog jezika iz Pule u suradnji s kustosicom muzeja gđom Dunjom Martić Štefan. Svi projekti koji su ove godine poslani iz osam srednjih i jedne osnovne škole okupljeni su u zajednički projekt pod nazivom Šareni trijem 2. Zadatak ovakvog projekta jest popularizirati klasičnu nastavu latinskog jezika kroz konkretne radove učenika. Uz pomoć nastavnika, učenici su, koristeći stečena znanja iz rimske civilizacije, pozvani sami izraditi svoje projekte, naravno uz pomoć nastavnika.

Naša škola sudjeluje s projektom Sakralni objekti otoka Lošinja. Učenici su izradili plakate o kratkoj povijesti dviju lošinjskih crkvi, Veloselske Sv. Antuna Opata pustinjaka i malološinjske Annunziate na Čikatu.

Napravljeni su vjerni 3D modeli crkvi koji su pažljivo isprintani na 3D pisaču, a potom obojani. Uz svaku crkvu predstavljeni su i natpisi na latinskom jeziku koji su prevedeni na hrvatski.

Također, škola na izložbi sudjeluje i kratkim video uratkom u kojem naše učenice pričaju priču o povijesti crkve na Čikatu. Video možete pogledati ovdje: 

Voditelj projekta je profesor Vlaho Stražičić.

Sudjelovali su sljedeći učenici:

Jan Žugić (4.nb), Luka Dudić (4.nb), Marijan Matković (4.nb), Agnesa Gashi (2.g), Fay Kujundžić (2.g), Manuel Cavedoni (2.g), Leona Trupina (2.g), Mario Martinolić (2.h), Marin Alić (2.h) i Samuel Stopar (2.h).

U izradi video-projekta, pod vodstvom časne sestre Ružice Dodig sudjelovali su: Emili Cvijić (3.g), Antea Mandić (3.g), David Banac (3.g), Leonardo Desanti (3.g) i Roko Kaštelan (3.g).

U sam projekt uloženo je više od 150 radnih sati, a obuhvaća vrlo velik raspon generacija i smjerova naše škole, što je i cilj Šarenoga trijema 2 (izađimo s latinskim jezikom i kulturom izvan gimnazijskih učionica).

Izložba traje do 12. lipnja 2022. godine. Radove učenica i učenika naše škole možete pogledati i na You Tube kanalu Šareni trijem 2.