Predavanje o prvom hrvatskom satelitu

Dana 31. siječnja 2022. godine prof.Dr.sc. Slobodan Danko Bosanac održao je za učenike 4.B razreda predavanje o svemirskim tehnologijama i aktivnostima vezanim za prvi hrvatski svemirski satelit Perun I. Na predavanju održanom preko platforme Zoom, prof. Bosanac govorio je učenicima o izradi i pripremama za lansiranje satelita u orbitu. Predavanje je organizirao prof. Danir Preksavec koji u ovom razrednom odjelu predaje elektrotehniku i elektroniku te je i sam angažiran u projektu Perun I.

Tom je prilikom škola dobila nacrte našeg satelita Perun I. te je učenik Jan Žugić napravio 3D model satelita u stvarnim proporcijama.
Satelit bi trebao kružiti u orbiti brzinom od oko 28000 km/h i tom prilikom slati raznovrsne podatke na zemlju kao što su fotografije površine Zemlje, meteorološki podaci i dalje.

Nakon diskusije o predavanju, učenici su iznijeli i svoje viđenje budućnosti: 

Jan žugić – Ambicija mi je mi postati programski inženjer i raditi za faang kompanije (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google) tj. najveće tech kompanije ili čak NASA-u/SPACEX. Interesi su mi moderne i eksperimentalne tehnologije o kompozitnim materijalima (carbon fiber, fiberglass, kevlar), graphene, robotika (Boston Dynamics), razvoj umjetne inteligencije (Machine Learning) itd. Nakon srednje škole planiram upisati učilište Algebra za programskog inženjera.

Luka Dudić – Ambicija mi je uspješno završiti pomorski fakultet u Rijeci kako bih se mogao ukrcati na brod i po mogućnosti na neku dobru brodarsku kompaniju. Osim toga, interesi su mi obnovljivi izvori energije, svemirska tehnologija i sve što se tiče svemira.

Marijan Matković – Ambicija mi je završiti pomorski fakultet u Rijeci te se kasnije ukrcati na brod, možda tanker ili LNG. Osim toga, interesi su mi zelena energija, svemirske znanosti i tehnologije, kripto valute i gaming.