Projekt Tradicionalna jela otoka Cresa i Lošinja

 

             Na današnji dan, 17. siječnja 1855. godine, otvorena je državna pomorska škola u Malom Lošinju. Ove godine taj dan obilježili smo  predstavljanjem  knjige koja je rezultat projekta Tradicionalna jela otoka Cresa i Lošinja.

                   Iz pera autorice profesorice  Melite Chiole: “Projekt Tradicionalna jela otoka Cresa i Lošinja pokrenut je s težnjom da se zabilježe autentični recepti otočke kuhinje i sačuva kulinarska baština stanovnika otoka Cresa i Lošinja. 

U projektu su sudjelovali učenici, njihovi roditelji, stanovnici otoka Cresa i Lošinja te nastavnici naše škole – Srednje škole Ambroza Haračića, Mali Lošinj.

Odmah treba istaknuti da ova knjiga nije profesionalna kuharica već zbirka tradicionalnih recepata sakupljenih „na terenu“ u razgovoru s otočankama i otočanima. 

 Svi mi uključeni u projekt nastojali smo sakupiti karakteristične otočke recepte koje generacijama prenose majke svojim kćerima, none svojim unukama. Zanimala su nas tradicionalna jela koja se pripremaju u obiteljima za posebne prigode, ali i u svakodnevnoj tradicionalnoj prehrani uz korištenje namirnica koje su otočanima bile dostupne.

Recepti potječu iz različitih dijelova naših otoka, od ljudi različite životne dobi, te je, počevši od naziva, izbora namirnica pa do pripreme, uočena razlika uvjetovana nekadašnjom slabom komunikacijom među naseljima.

No, osnovni cilj projekta bio je prenijeti mladima ljubav prema otočkoj autentičnoj prehrani i otočkim prehrambenim proizvodima. Razgovori s mamama i nonama o tome kako se nekad kuhalo, o običajima vezanim uz hranu, priprema jela u školskoj kuhinji, fotografiranje, listanje obiteljskih bilježnica s receptima… imali su za cilj povećati interes za zdravu prehranu, osvijestiti važnost očuvanja gastronomske kulture, njezine autentičnosti i prepoznatljivosti. „

                  Riječ ravnateljice: “ Ova je kuharica poklon svima nama jer je uz pomorska zanimanja u našoj školi – brodu sigurno  dobro imati  i vrsne kuhare.

Škola od 1960. godine obrazuje učenike za zanimanja u ugostiteljstvu,  trenutačno kuhare, konobare, pomoćne kuhare i slastičare, kao i učenike za zanimanja u turizmu – hotelijersko-turistički tehničare.

Hvala svima koji su željeli da ova kuharica postane dio naše školske biblioteke, posebno urednici profesorici Meliti Chiole te stručnoj mentorici Milanki Poldan, koja je u pripremi jela iz ove kuharice vodila maturante kuhare (šk.god.2019./2020.) Nikolu Blaževca, Vedranu Milinković, Adrianu Skočibušić, Dominika Šimičića i Renatu Žuklić  te ih  motivirala da s ljubavlju pristupaju kuharskom zvanju. „

Kuharica Tradicionalna jela otoka Cresa i Lošinja prevedena je na talijanski jezik  i njemački jezik. Prijevod na talijanski jezik pripremile su  profesorice Barbara Šurlina Bilić i Giovanna  Jerolimić Toić, a na njemački  jezik prevela je profesorica Tatjana Kričković.

Realizacija projekta započela je šk. god.2018./2019., a Kuharica je tiskana u jeseni  2021. godine.

Zahvaljujemo Primorsko-goranskoj županiji, Gradu Malom Lošinju i Gradu Cresu na financijskoj potpori bez koje ne bi bila moguća realizacija našeg školskog projekta.