Obilježen Europski dan jezika

Učenici 3.g razreda s profesoricom talijanskog jezika Barbarom Šurlina Bilić i učenici 4.g razreda s profesoricom njemačkog jezika Danielom Mužić obilježili su Europski dan jezika – 26. rujna, koji se na inicijativu Vijeća Europe obilježava još od 2001. godine u suradnji s Europskom komisijom.

Učenici 4.g su na satovima njemačkog jezika u tjednu od 27. rujna do 1. listopada izradili prigodni plakat s pojmovima koji ih asociraju na Njemačku i njemački jezik. Dok su neki pojmove napisali riječima, drugi su pokazali svoj umjetnički talent pa su ih i nacrtali. Pokazalo se da su kod naših maturanata gimnazijalaca najpopularniji njemačka hrana, piće i automobili.

Učenici 3.g razreda ove se godine prvi put susreću s talijanskim jezikom pa su na plakatu kroz fotografije s interneta i iz tiska prikazali pojmove koji ih asociraju na Italiju. Našlo se tu svega, ali najviše hrane i kulturnih znamenitosti. Razredi 3.h, 3.g i 4.h su za vrijeme sata talijanskog jezika odigrali kviz o poznavanju stranih jezika na dvije razine. Čuli su tako za svahili, saznali koji je sinonim za zaslon na engleskom jeziku, ali i da riječ kiša ima najveći broj izraza u hrvatskom jeziku. Bilo je zabavno i natjecateljski.

Kao nagradu svi su učenici dobili prigodne promotivne materijale – naljepnice tiskane povodom obilježavanja Europskog dana jezika, koje nam svake godine pošalje gospođa Ljiljana Kolar Pantaler, nacionalna povjerenica RH za Europski dan jezika, a imali su i zadatak otkriti o kojem je stranom jeziku riječ na njihovoj naljepnici. 

Europska komisija u Hrvatskoj je, povodom jubilarnog 20. Europskog dana jezika, u petak 24. rujna, u popodnevnim satima, organizirala niz online predavanja i radionica s temom Upoznajmo jezike na kojima su sudjelovale i naše profesorice. Profesorica Daniela Mužić prisustvovala je webinarima Contemporary Sweden u organizaciji Veleposlanstva Švedske u Zagrebu, Welcome to Slovakia u organizaciji Veleposlanstva Slovačke i Odjela za slovački jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, Los geht’s! Einmal quer durch Deutschlands Sprache, Dialekte und Kultur u organizaciji Goethe-Instituta Hrvatska i Climate Action in Language Education u organizaciji British Councila, a profesorica Barbara Šurlina Bilić sudjelovala je na webinaru Kakvim jezikom govori titl? u organizaciji Društva hrvatskih audiovizualnih prevoditelja.