U spomen na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Danas, u utorak, 17. studenog obilježili smo 29. obljetnicu pada Grada heroja – Vukovara. U spomen i na sjećanje na sve žrtve Domovinskoga rata zapalili smo svijeću u znaku poštovanja prema palim žrtvama za slobodu naše Domovine.

Bitka za Vukovar trajala je od 24. kolovoza 1991. do 18. studenoga 1991. Agresorska vojska brojila je 50 000, dok je hrvatska strana imala 1 800 branitelja. Tek je padom grada počela prava Kalvarija za Hrvatsko stanovništvo Vukovara. Gotovo sveukupno nesrpsko stanovništvo grada biva protjerano, a koji su još mogli nositi oružje bili su odvedeni u srpske logore. Oni nemoćni, kao ranjenici i osoblje bolnice koje se brinulo za njih, odvedeni su na obližnju farmu zvanu Ovčara, bili isprebijani te ubijeni u polju tijekom noći (20. na 21. studenoga 1991.). Oko 260 osoba je tu završilo život.

Već na sam dan pada Vukovara u drugom dijelu Hrvatske, Dalmaciji, mjesni Srbi pod pokroviteljstvom JNA na jednak su način poubijali 84 ljudi u Škabrnji.“

Želja nam je da nove generacije – kojima su te slike teško zamislive – ne zaborave ove pouke; da ne uzimaju mir zdravo za gotovo, ne izgube empatiju prema žrtvama, niti zahvalnost prema hrvatskim braniteljima koji su dali vlastite živote za njihovu bolju budućnost.