Dan planeta Zemlje

DANAS JE DAN PLANETA ZEMLJE  – prvi koji se obilježava širom svijeta u izolaciji!

Dan planeta Zemlje obilježava se u cijelom svijetu, svake godine s posebnim fokusom, ali uvijek jednakim ciljem – razmišljanjem  i djelovanjem u smjeru smanjenja čovjekovog štetnog učinka na okoliš.

Zbog pandemije koronavirusa događaju se neočekivane promjene, planet je pred novim izazovima.

Tema Dana planeta Zemlje 2020. je klimatska akcija.  Klimatske promjene predstavljaju najveći izazov budućnosti čovječanstva i sustava za održavanje života koji čine naš svijet prihvatljivim.

Prvi je puta Dan planeta Zemlje  obilježen 22. travnja 1970. u SAD-u. U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje organizirano obilježava od 1990. godine. Hoćemo li naš dom čuvati ili ne, ovisi o nama samima.

Ove godine Dan planeta Zemlje navršio je svoju 50. godišnjicu obilježavanja, a najbolji način da ga i mi proslavimo jest da sami pridonesemo na svoj način. Odvojimo otpad, reciklirajmo i u ponovnu upotrebu vratimo stvari koje nam više ne trebaju, smanjimo potrošnju vode i električne energije  te svojim primjerom pokažimo kako svakog dana malim stvarima možemo pomoći našoj majci Zemlji da bude što zdravija.

 

Diljem svijeta bilježe se dobrobiti od smanjenog kretanja ljudi zbog izolacije tijekom pandemije covid -19. To pokazuje da možemo živjeti u većem skladu sa svojim planetom ukoliko smanjimo navike koje štete Zemlji.