Kazalište i mladi

 

U utorak i srijedu, 29. i 30. listopada 2019. tridesetak učenika naše škole iz različitih razreda i usmjerenja, u sklopu projekta Kazalište i mladi, uputili su se u Zagreb praćeni budnim okom voditeljica – profesorica Sandre Maljić i Barbare Šurlina Bilić. Razlog je bio još jedna kazališna predstava, točnije rock-opera, u Gradskom kazalištu Komedija. Oduševljavao nas je svaki dosadašnji posjet kazalištu pa smo i ovaj, u posebnom uzbuđenju i raspoloženju, jedva dočekali.

Nakon prijave u već poznatom hostelu Whole Wide World (W.W.W.), velikih očekivanja, uputili smo se prema kazalištu Komedija. Prisustvovali smo pravom holivudskom spektaklu, rock-operi  Jesus Christ Superstar nastalu u suradnji s „The Really Useful Group Ltd.“  Operu je skladao Andrew Lloyd Webber, a libreto je napisao Tim Rice pa je bila izvođena na engleskom jeziku.  Jezik glazbe svi smo lako razumjeli. Na bogatoj sceni prepunoj veličanstvenih svjetlosnih i zvučnih efekata, prepoznali smo poznata glumačka lica. Uživali smo u prekrasnim kostimima, plesnoj koreografiji, zborskim i pojedinačnim glazbenim nastupima. Praćeni dobrim ritmovima izašli smo iz kazališta pjevušeći stihove završne scene.

Sljedeće jutro proveli smo u Muzeju iluzija, a oni koji su ga već ranije posjetili obišli su Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti kako bi razgledali originalni izložak Bašćanske ploče. Nakon dvaju odvojenih posjeta zajedno smo razgledali Muzej suvremene umjetnosti uz pratnju kustosice koja nam je na vrlo dinamičan i zanimljiv način pokazala aktualne izložbe Davora Vranića – Obećavam ti čudo i Damira Očka – Ljudska mjera. Umorni i gladni objedovali smo u pivnici Zlatni medo, a potom otišli u shopping, u nezaobilazni Arena centar.

Dobro raspoloženje, pjesmu i smijeh nije omelo ni loše vrijeme. Zapravo, na čitavom putovanju nosila nas je pozitivna energija. No, to je uobičajeno stanje  kada putuju mladi koja voli kazalište zajedno sa svojim profesoricama. Vratili smo se kući bogatiji za još jednu odličnu kazališnu predstavu i s novim znanjima koja smo stekli posjetivši muzeje i Akademiju. Spremni smo za nove izazove.

Tekst napisala Nela Derokov, 3.g