Posjet izložbi Hrvatska glagoljica u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu

               Terenska nastava Grupe za glagoljicu naše Škole  održana je u petak  (30. 11. 2018. godine).  Posjetili  smo multimedijsku izložbu Hrvatska glagoljica u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu koja je otvorena 6. studenoga 2018. godine. Izložba je organizirana u sklopu programa Europska godina kulturne baštine pod sloganom Slovimo glagoljicom. Obuhvaća prikaz glagoljice kroz prizmu njezina povijesnog razvoja, tipografije, kulturološkoga utjecaja i suvremene primjene, a  otvorena je do 15. prosinca 2018. godine. Autor izložbe je Sandi Antonac koji kaže „Čuvajući svoj identitet, pisali smo glagoljicom. Čuvajući glagoljicu, pisali smo o svojem identitetu.“ Uz samu izložbu učenici su imali priliku upoznati se s ulogom i načinom rada Nacionalne i sveučilišne knjižnice te načinom pretraživanja baza podataka i digitalnih zbirki.

                Nakon obilaska Nacionalne i sveučilišne knjižnice posjetili smo Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti gdje se čuva Bašćanska ploča ispred koje je profesorica Zrinka Jensch učenicima pojasnila značenje tog „dragog kamena“ za cjelokupnu hrvatsku povijest i književnost.

                U relizaciji terenske nastave sudjelovalo je ukupno 28 učenika, a vodile su ih profesorice Zrinka Jensch, Giovana Jerolimić i Milica Prole.