Putovanje zagorskim bregima

U petak 23. studenog, uputili smo se na jednodnevni izlet u Krapinu i Varaždin. Voditelj putovanja bio je prof. Vlaho Stražičić, uz pratnju prof. Alenke Kovačević i pripravnice Giovanne Jerolimić. Na izletu sudjelovalo je dvadeset učenika 1. nb razreda i jedanaest učenika 1.h razreda.

Iz Malog Lošinja krenuli smo u 6 i 45, atmosfera u autobusu bila je vesela od ranog jutra. Uz pjesmu i „Ljudski bingo“ – igru koju je pripremila prof. Kovačević, put je brzo prošao te smo tako oko 12 sati stigli u Krapinu, gdje smo posjetili Muzej krapinskog pračovjeka. Profesor Stražičić, nam je prije dolaska u Krapinu, tumačio kako je Krapina dobila ime po riječnoj ribi Šaran. Nakon čega nam je pripovjedio Krapinsku legendu o Čehu, Lehu i Mehu koju je zapisao Ljudevit Gaj. Nakon obilaska Krapinskog muzeja u kojem smo mogli vidjeti evolucijski razvoj Svijeta, biljaka i ljudske vrste do neandertalaca, upoznati se sa svakodnevnim životom neandertalaca, te vidjeti čime su se hranili i kako su živjeli. Posjet muzeju završili smo na nalazištu Hušnjakovo brdo gdje je znanstvenik Dragutin Gorjanović Kramberger provodio svoja istraživanja.

Nakon Krapine, krenuli smo prema Baroknom gradu – Varaždinu, o kojemu nam je prof. Stražičić protumačio kako je Varaždin bio glavni grad dok nije izgorio u požaru. Također nam je prof. Stražičić u autobusu pustio nekoliko tradicionalnih zagorskih pjesama, kako bi se mogli upoznati i s tim djelom kulture. Nakon posjeta Varaždinskom groblju prošetali smo Varaždinskim ulicama. Ispunjavajući zadatke koje nam je prof. Kovačević zadala, na groblju smo tražili najstariji spomenik, te osobu koja je najduže živjela, a Varaždinskim ulicama pjevali smo Božićne pjesme, grlili smo stabla ili nepoznate osobe, stajali smo u grupi na jednoj nozi i tako se zabavljali.

Nakon Varaždina plan je bio predahnuti u Arena centru, ali smo zastali u neočekivanoj gužvi na cesti te smo se vozili sat vremena više nego što je bilo planirano. U ovom neplaniranom zastoju prepoznali smo kako vrijedi biti strpljiv u životu. Kratko vrijeme proveli smo u Arena centru te smo krenuli natrag prema kući. Atmosfera u autobusu nije pala, unatoč neplaniranom zastoju te smo i dalje bili veseli, a povratak kući obilježili smo pjesmom s našim profesorima.

Na izletu nam je bilo jako zanimljivo i lijepo. U busu je atmosfera bila smiješna, zabavna i nimalo dosadna. Jako nam se svidio izlet i izazovi koje smo morali napraviti. Nadam se da će biti još prilike da idemo na ovako zabavan i interesantan izlet.

 

Učenice 1.h: Sara Maljić, Katarina Toić i Karla Đurić.