Naš izlet na Brijune

U ranim jutarnjim satima  19. listopada 2018. grupa od 45 učenika s profesoricama Tomović, Čović i Sertić uputila se s parkirališta ispred dječjeg vrtića Cvrčak u Malom Lošinju na jednodnevni izlet na Brijune i u Rovinj.  Put je organizirala  Turistička agencija Cappelli iz Malog Lošinja. Nakon prelaska trajektom na Valbisku nastavila se ugodna vožnja autobusom do Fažane u Istri, a potom katamaranom na Veliki  Brijun. Dočekao nas je stručni vodič s kojim smo proveli par ugodnih sati i saznali mnoge zanimljivosti vezane uz ovaj nacionalni park.

   U laganoj vožnji vlakićem promatrali smo biljni ( meditaranska makija, livade…) i životinjski svijet ( jeleni lopatari, aksisi i mufloni, zebre, somalijske ovce, indijska goveda, jednogrba deva, lame i slonica Lanka).

    Potom smo razgledali malu gotičku crkvu Sv. Germana iz 15.st. Saznali smo da je obnovljena 1911. godine kada je u pod ugrađen crno-bijeli mozaik iz rimske vile u zaljevu Verige, a u zidove dograđene sakristije ugrađeni su kameni ulomci brijunske povijesti. U njoj se nalazi izložba kopija  fresaka i glagoljičkih natpisa Istre i Kvarnera kao svojevrsni skupni podsjetnik na srednjovjekovnu kulturnu baštinu ovoga  područja.

 Razgledali smo i prirodoslovnu zbirku iz 1986. godine, u čijem su postavu preparirane životinje uginule u brijunskom ZOO vrtu prirodnom smrću. Uslijedio je razgled foto izložbe “Tito na Brionima”,otvorene 1984. godine, koja  prikazuje njegov boravak na Brijunima od 1947. do 1979., njegove susrete s uglednicima, prijateljima, ministrima vlada, veleposlanicima i državnim delegacijama.

    Učenici su  polusatnu pauzu  iskoristili za užinu i kupovinu suvenira. Veliko zanimanja izazvalo je promatranje ptičjeg svijeta, a najviše su se obradovali papigi staroj 62 godine koja je, na oduševljenje svih, veselo čavrljala i plesala.

     Razgled je trajao 3 sata i 45 minuta. Nakon razgleda vratili smo se katamaranom u Fažanu. Uslijedila je vožnja autobusom prema Rovinju. U dvosatnoj pauzi prošetali smo gradom, okrijepili se i uputili u 18,00 sati prema Cresu i Lošinju. U Mali Lošinj stigli smo u 22,00 sati.

   Jednodnevni izlet prošao je u ugodnom druženju, a učenici su stekli vrijedna nova iskustva i spoznaje vezane uz naš Nacionalni park Brijune. Ovakav vid izvanučioničke nastave obogaćuje učeničke spoznaje o ljepoti domovine i jača svijest  svakog pojedinca o potrebi   zaštite  tako vrijednih spomenika prirode koje trebamo sačuvati za buduće generacije