Lošinj čita

                Na inicijativu gospođe Branke Džebić, organizatorice i voditeljice Lošinjskog književnog festivala, čija je namjera bila obogatiti kulturni i književni život otoka Lošinja, pokrenuta je akcija Lošinj čita. Namjera joj je mlađoj publici približiti umjetnost pisane riječi, premda Festival objedinjuje i druge umjetničke izričaje poput glazbe i kazališne umjetnosti. Gospođa Džebić osmislila je program u vidu suradnje sa Srednjom školom Ambroza Haračića u Malome Lošinju, koji je započeo 20. svibnja 2018. gostovanjem poznatoga škotskog pisca, zvijezde riječkog festivala, Naila Aschersona, koji je u Muzeju Apoksiomena predstavio svoju prozu Crno more.

                U suradnji s riječkim međunarodnim književnim festivalom Vrisak u našoj su školi  21. svibnja  gostovali književnici, i to: Branko Čagec u 2. razredu hotelijersko-turističkih tehničara, Senko Karuza u 2. razredu gimnazije, Miroslav Mićanović u 1. razredu gimnazije i Zoran Ferić u 3. razredu gimnazije. Održali su sat književnosti te su četvrti školski sat u prostoru naše knjižnice skupno predstavili svoj rad, u opuštenoj atmosferi razgovarali s učenicima o temama književnih tekstova te o odabiru književnih djela za čitanje. Ovaj je događaj popratio i HRT s novinarkom iz Rijeke, Danijelom Minić u emisiji Vijesti iz kulture na HRT1 (https://hrti.hrt.hr/video/show/4717270/vijesti-iz-kulture-21-svibnja-2018).

                 Druženje s književnicima nastavilo se 21. svibnja navečer u Muzeju Apoksiomena u sklopu događanja Veli Vrisak u Malom Lošinju. Tako smo još jednom imati priliku poslušati ovu četvoricu književnika koji su čitali ulomke svojih književnih tekstova uz glazbenu pratnju Miše Markovine (saksofon i flauta).

                  U svijet kazališne umjetnosti naši će učenici biti uključeni 28. svibnja 2018., kada će se lošinjskoj publici predstaviti glumci iz Osijeka s predstavom Decameron G. Boccaccia.