Obilježavanje 56. godine od tragedije pored otočića Trstenika

„More, pusti vojsku neka spava, to su samo dica daleko od kuće…“

    Otkrivanjem spomen ploče, minutom šutnje, prigodnim programom i polaganjem vijenca u more, prisjetili smo se i ove godine kobnog petka, 27. travnja 1962. godine.

    Iz lučice Sveti Martin krenuli su ushićeni srednjoškolci, naši učenici tadašnje Ekonomske i Pomorske škole, svojim kućama na Rab kako bi u veselju proveli prvosvibanjske praznike. U drvenu barku ukrcalo se devetnaest putnika. Nadomak Trstenika mladost je nestala u oluji. More je zauvjek uzelo k sebi petnaest mladih života. Bili su to: Franjo Blagdan, Ljubica Debelić, Marija Debelić, Ante Franelić, Tomislav Karlić, Mirjana Keko, Tereza Kordić,   Josip Kuparić, Ljubica Mikelić, Marija Mikelić, Nikola Pereza, Ivan Španjol, Ljubica Španjol, Slavko Španjol i Smiljka Travaš. Zajedno s njima stradao je i vlasnik barke Josip Španjol.

   Obilježavanje spomedana u lučici Sveti Martin upriličila je Udruga lošinjskih pomoraca i naša škola koje je povezao naš profesor, kapetan Renato Dudić. Osobito dirljivo bilo je prisjećanje preživjelih Nataše Valovičić Tijan i Marijana Pičuljana. Prigodne riječi prisutnima  uputili su zamjenik gradonačelnice Malog Lošinja, gospodin Anto Nedić, i zamjenik gradonačelnika Raba, gospodin Denis Deželjin. Spomen ploču otkrili su ravnateljica škole, profesorica Jelena Bralić i predsjednik Udruge lošinjskih pomoraca, kapetan Robert Marušić. Uslijedio je blagoslov i molitva lošinjskog župnika Roberta Zubovića. Naši učenici Ana Stopar sa sestrom Ellis, Lara Bani, Alen Komadina i Nela Derokov, sa svojom profesoricom Sandrom Maljić, upriličili su kratki prigodni program. Vijenac s petnaest bijelih ruža, za poginulu mladost, i jednom crvenom, za vlasnika barke, položili su u more kapetan Robert Marušić i naš učenik s Raba, Luka Bravarić. Komemoraciji su, uz učenike i profesore naše škole te članove Udruge lošinjskih pomoraca, prisustvovali i žitelji Raba i Lošinja koji su pripadali generaciji poginulih učenika.

   Nakon komemoracije školu su posjetili preživjela učenica Nataša Valovičić Tijan, učenik Šime Sušić, koji se nije uspio ukrcati u nesretnu barku, i dogradonačelnik Raba, gospodin Denis Deželjin. Ravnateljica Jelena Bralić i profesorica Sandra Maljić pokazale su im izložbu Tragedija kod Trstenika (1962. – 2012.) koja je u prigodi pedesete obljetnice trajno postavljena u našoj školi. Bilo je dirljivo slušati priče naših gostiju popraćene bujicom osjećaja i riječima zahvale. Sretni smo jer znamo da sjećanja na njih nitko ne može zaustaviti. Srce je spomenik na kojem su vječno uklesana njihova imena.