MATURALNO PUTOVANJE U BUDVU

NAJLJEPŠE SU PRIČE SA SRETNIM ZAVRŠETKOM

Kako to već uobičajeno biva, maturanti školske godine 2017./2018. posljednji tjedan ljetnih praznika proveli su na maturalnom putovanju. Ovogodišnja destinacija bila je Crna Gora, točnije Budva, uz usputno zaustavljanje u Mostaru (28.8.) i Dubrovniku (29.8.).

Krenuli smo u nedjelju 27.8. u 20 h s parkirališta ispred vrtića uz pratnju profesorica Maljić i Tomović te profesora Stražičića. Putem smo stajali na raznim autobusnim stanicama kako bismo pokupili maturante-putnike, a u Cresu nas je, uz maturante creske gimnazije i profesoricu Sertić, pozdravila ravnateljica, profesorica Jelena Bralić.

Prvu noć proveli smo u autobusu putujući prema granici s Bosnom i Hercegovinom. Granicu smo prešli u ranim jutarnjim satima te nas je čekao uzbudljiv dan u Mostaru. U Mostaru smo posjetili Tursku kuću gdje smo saznali kako se živjelo stoljećima unatrag te  čuveni „Stari most“ koji je srušen u ratu te kasnije restauriran. Imali smo priliku vidjeti ljepote Karađoz-begove džamije, a najhrabriji među nama popeli su se na minaret visok oko 36 m i doživjeli Mostar iz ptičje perspektive. Slobodno vrijeme većina je iskoristila za kupnju suvenira, razgled ostatka grada i kupanje na obalama Neretve. Prije polaska za Neum uslijedio je  ručak s ukusnim ćevapima. Noćili smo u Neumu.

 Idući dan, utorak 29.8., bio je rezerviran za razgled Dubrovnika. U Dubrovniku smo proveli većinu dana. S pravom možemo reći da je Dubrovnik bio najljepša destinacija našeg maturalca. Osim ljubitelja Igara prijestolja, ostavio je i nas „obične smrtnike“ bez teksta. Posebno  su nas se dojmile Gradske zidini, širina pogleda na grad i okolicu. Nakon obilnog ručka nastavili smo vožnju do naše konačne destinacije Crne Gore. U Budvu smo stigli oko 21h . Nakon smještanje u sobe hotela Vila Škanata i nejestive večere, uslijedio je zajednički odlazak u disko klub Trocadero.

Srijedu 30.8. iskoristili smo za upoznavanje stare Budve i Cetinja, prve crnogorske prijestolnici te Dvora kralja Nikole koji je pretvoren u muze. Po povratku u Budvu imali smo organizirani ručak i slobodno popodne za kupnju suvenira.

Idućeg dana obišli smo Perasta i otočić Gospe od Škrpjela. Otočić su preko 250 godina gradili kotorski mornari polažući kamen po kamen kako bi zahvalili gospi za čudo ozdravljenja. Potom smo razgledali Kotor, mali Dubrovnik, gdje smo posjetili katedralu sv. Tripuna, sakralni muzej te ostale važne znamenitosti u starom dijelu grada. Nakon ručka i nešto slobodnog vremena, vratili smo se u hotel napuniti baterije za još jednu večer partijanja.          

 Pretposljednji dan maturalca bio je rezerviran za aquapark. Šest sati „čiste“ uživancije na raznim toboganima, svakom prema njegovom „guštu“.

Nažalost, sve što je lijepo kratko traje pa tako i naš maturalac. Došao je i posljednji dan.  Nakon doručka spremili smo kofere i krenuli put arboretuma Trsteno, najstarijeg arboretuma na našem području. Nažalost, zadržali smo se relativno kratko, ali dovoljno da vidimo neke njegove najljepše dijelove. Krenuli smo put Splita u kojem nas je čekao ručak i puuuno slobodnog vremena koje je većina iskoristila za shopping. Tek u 1 sat nakon ponoći  krenuli smo prema Lošinju zbog poštivanje pravila o vožnji/odmoru vozača autobusa. Na čitavom putovanju pratila nas je jaka glazbena potpora stražnjeg dijela autobusa.

I naša je priča imala sretan kraj, stoga poručujemo svim budućim maturantima:  „Nećete požaliti ako izaberete Budvu!“

Tekst napisale Carla Qvarnstrom i Lara Bani, 4.g